Cannabislegalisering

New York legaliserar cannabis

Det Demokratiska partiet har röstat igenom en legalisering av cannabis i delstaten.

New York blir därmed den 15:e delstaten i USA som legaliserat cannabis för rekreationellt bruk. Förespråkarnas förhoppning är att beslutet ska ge skatteintäkter motsvarande 3 miljarder kronor årligen till delstaten New York.

Ett beslut var förberett redan 2019, men föll på målsnöret då guvernör Andrew M. Coumo ville att en ny myndighet för att reglera marknaden, medan lagstiftare ville få in en skrivelse om att en del av avkastningen från industrin måste återinvesteras i de delar av samhället som drabbats värst av det amerikanska kriget mot droger. 

Nu har man gjort en överenskommelse att 40 procent av skatteintäkterna som härrör från cannabis ska gå till åtgärder i områden som har en opropertionerligt hög andel cannabisrelaterade polisingrepp rapporterar New York Times. Enligt tidigare uppskattningar beräknas rekreationell cannabis kunna omsätta 17 miljarder kronor om året. 

De nya reglerna innebär att personer över 21 år får köpa, inneha och transportera vissa mängder lagligt, att cannabis får säljas på vissa ställen, samt att privatpersoner får odla upp till sex plantor för eget bruk.

Om ett år beräknas också en ny cannabismyndighet vara på plats, samt ett regelverk för produktion, distribution och försäljning.

På federal nivå i USA är cannabis narkotikaklassat och olagligt. Delstatens läkarsamfund samt föräldraföreningar har protesterat mot beslutet att legalisera cannabis i New York.

Mer från Accent