Narkotika

Mexikansk knarkkung gripen

Ledaren för den mycket brutala drogkartellen Zeta har gripits i norra Mexiko. Det här ses som den största framgångarna hittills för presidenten Enrique Peña Nietos kamp mot drogvåldet.

Knarkkungen Miguel Angel Trevino Morales, känd som Z-40, greps av mexikanska marinkårssoldater nära den amerikanska gränsen, berättade den mexikanska regeringens talesperson Eduardo Sanchez i en nyhetskonferens på måndagsnatten. Treviño Morales var efterlyst för en lång rad mycket allvarliga brott, bland annat massmord på mer 260 migranter, skriver Los Angeles Times.

Den mexikanska marinkåren har lagt mycket kraft på att försöka hitta Treviño Morales, och lyckades tillslut fånga honom när han färdades i en pickup tillsammans med två gängmedlemmar, åtta vapen och 2 miljoner dollar, skriver BBC News.

Den 40-årige Treviño Morales väntar nu åtal för organiserad brottslighet, mord, tortyr och pengatvätt, skriver CNN. Hans drogkartell anklagas för att ha smugglat tonvis med kokain och andra droger till USA varje år, och på så vis ha tjänat många miljoner dollar.

Experterna är oeniga om hur gripandet kommer att påverka Zeta, skriver Wall Street Journal. Vissa menar att det här är början tillslutet för kartellen, medan andra anser att Zeta inte kommer att påverkas så mycket på grund av den horisontella ledarstrukturen. Oavsett är det dock troligt att Mexikos allra mäktigaste knarkkung, Joaquin ”El Chapo” Guzman, som leder den konkurrerande kartellen Sinaloa, kommer att stärkas av gripandet.

Mer från Accent