Cannabis

Marijuana kan öka hjärtproblem

Marijuana kan leda till hjärt-kärlproblem, i värsta fall med dödlig utgång.

Det visar en fransk undersökning enligt American Hearth Association.

– I tidigare studier har vi sett några anmärkningsvärda fall av hjärt-kärlproblem som lett till att unga marijuanaanvändare har fått läggas in på sjukhus. De oväntade fynden var vi tvungna att titta närmare på, särskilt som medicinskt bruk av marijuana blir allt vanligare och användningen legaliseras i vissa stater, säger Émilie Jouanjus, Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse, huvudförfattare till studien.

Mellan 2006 och 2010 identifierade forskarna 35 fall varav tjugo hade drabbats av hjärtattack. Majoriteten var män med en medelålder på 34,3 år. För nio av dem var utgången dödlig.

Forskarna konstaterar att marijuanarökning och hälsoproblem kopplat till det är starkt underrapporterat. I Frankrike använder 1,2 miljoner invånare marijuana regelbundet.

– Allmänheten tror att marijuana är ofarligt. Information om riskerna för hjärt-kärlsjukdomar borde ges till både allmänhet, politiker och vårdpersonal, säger Émilie Jouanjus.

Särskilt känsliga förefaller de som redan har någon form av hjärt-kärlproblem vara.

Undersökningen har publicerats i Journal of the American Hearth Association.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer