Cannabislegalisering

Luxemburg ett steg närmare legalisering

Luxemburg har nu slagit fast att cannabis kommer att legaliseras i landet inom två år.

Med det kan Luxemburg bli det första europeiska landet att helt legalisera cannabis. Det lilla landet, med lite drygt en halv miljon invånare, ber nu även sina grannländer att införa liberalare lagstiftning. Det rapporterar the Guardian.

En lokal politiker säger i ett uttalande att den politik som man fört det senaste halvseklet inte har fungerat och att förbud bara gjort drogen mer lockande.

Både produktion och konsumtion av cannabis kommer att legaliseras. Medborgare som fyllt 18 år kommer kunna köpa cannabis för rekreationellt bruk och inneha upp till 30 gram. Barn mellan 12 och 17 kommer inte att lagföras för innehav av fem gram eller mindre. Staten kommer att reglera både produktion och distribution via en ny myndighet. Mer detaljerade skisser på lagstiftningen förväntas komma senare i år. Det är till exempel ännu inte bestämt om det kommer att vara lagligt att röka cannabis på offentliga platser eller att odla cannabis hemma.

Medicinskt bruk av cannabis och innehav av en mindre mängd cannabis för rekreationellt bruk är redan avkriminaliserat i Luxemburg. Men det är ännu inte tillåtet att köpa, sälja och producera cannabis.

I nuläget är det bara Uruguay, Kanada och en handfull amerikanska delstater som legaliserat cannabis helt ut. Detta trots att cannabis fortfarande enligt FN kategoriseras i ”schedule 1” tillsammans med andra droger som inte anses ha något medicinskt värde och en FN-konvention som vädjar till medlemsstaterna att begränsa användningen av cannabis till medicinska och vetenskapliga ändamål.

Protest mot cannabisplan

22 organisationer från civilsamhället i gemensamt upprop mot Tysklands legaliseringsplaner.

Tysk cannabisplan skalas ned

25 gram för eget bruk, privat odling, och distribution via ”cannabisklubbar”. Det är innehållet i ett lagförslag som Tysklands regering presenterade idag.

Mer från Accent