Cannabislegalisering

Italien röstar om cannabis

En folkomröstning om avkriminalisering planeras till nästa år.

Efter att mer än en halv miljon namnunderskrifter på kort tid samlats in kommer Italien att genomföra en omröstning gällande avkriminalisering av cannabis. Det rapporterar Reuters.

I undersökningar har 57 procent av italienerna redan sagt sig vara positiva till att avkriminalisera cannabis, vilket talar för att omröstningen kommer resultera i en liberalisering av Italiens cannabislag.

Italiens marknad för rekreationell cannabis beräknas vara värd runt 8 miljarder euro. I dagsläget är det tillåtet att odla små mängder cannabis för eget bruk. Medicinsk cannabis har varit tillåtet i Italien sedan 2007, rapporterar Euronews.

Förespråkare för liberalisering menar att befintliga lagar främst riktar in sig på användare och småskaliga försäljare, medan den organiserade brottsligheten kommer undan. Uppskattningsvis tjänar maffiasyndikaten årligen mer än 32miljarder euro på att sälja narkotika i Italien.

Motståndarna är oroliga för att en avkriminalisering skulle ge den organiserade brottsligheten en möjlighet att ytterligare infiltrera den lagliga marknaden.

Mer från Accent