Narkotika

Iran: Nato underlättar opiumodling

Iranska tjänstemän anklagar Natos ledning i Afghanistan för att tillåta ökad odling, produktion och smuggling av narkotika.

Enligt de iranska tjänstemännen sker världens hela opiumproduktion rakt framför ögonen på de utländska trupperna i Afghanistan.

Afghanistan är världens största exportör av opium. Produktionen har ökat dramatiskt sedan den amerikanska invasionen 2001.

Babak Dinparast, ställföreträdande chef för Irans antinarkotikahögkvarter, beklagar den svaga insatsen från Nato för att bekämpa narkotikan. Han hänvisar till ett beslag på 12 ton narkotika som gjordes nyligen i östra Iran.

− Det här beslaget gjordes samtidigt som vi ser att 95 procent av all opium i världen produceras i Afghanistan, trots närvaron av soldater från 48 länder, säger han.

Babak Dinparast påminner om att kriget mot narkotika var ett av skälen för de USA-ledda väststyrkorna att invadera Afghanistan. Han menar att inga soldater i praktiken har bidragit i den kampen. Amerikanska försvarsdepartementet har inte velat kommentera uppgifterna.

Iran är enligt en FN-rapport det land som har den högsta andelen opiatmissbrukare i världen – 2,8 procent av alla över 15 år. En anledning är just närheten till Afghanistan och Pakistan där merparten av världens opium odlas.

Mer från Accent