Bildreportage

Hillbilly Heroin

I gruvstaden St Charles mötte frilans­fotografen Hannah Modigh en fattig­dom som gått i arv i generationer. Hon mötte också ett utbrett missbruk av oxycontin, så kallad hillbilly heroin. ”Det värsta var unga människors brist på hopp och självkänsla”, säger hon.

St Charles är en dead end-town. För att komma hit följer man en smal väg som ringlar sig upp bland Appalacherna. Vägen slutar här, i det gamla gruvsamhället där det knappt finns några gruvor kvar.

St Charles, Lee county i södra Virginia, tillhör ett av de fattigaste områdena i USA. Hit åkte frilansfotografen Hannah Modigh för att dokumentera livet.

Hon fann hus som byggdes under kolbrytningens storhetstid för hundra år sedan, men som idag förfaller för att ingen har råd att underhålla dem. Här bor de flesta med sin mamma, bredvid sin syster eller med barnen boendes längre ner på gatan.

– Jag hade läst på om Appalacherna och visste att jag ville till området. Det är fattigt men också väldigt vackert, och jag var intresserad av kontrasterna. Jag började i Bristol men tyckte att det var för stort. När jag pratade med en socialarbetare berättade hon om Lee county, men varnade mig samtidigt för att åka dit ensam.

Under två månader bodde Hannah Modigh på ett enkelt motell utanför St Charles. Hon fick kontakt med familjerna som bodde där och kunde börja fotografera.

– Men det gick mycket rykten om mig, säger hon och skrattar. Bland annat trodde många att jag var en undercover FBI-agent som utredde droghandeln. Och stadens sheriff kom till mitt motell flera gånger för att fråga ut mig om vad jag egentligen gjorde där.

I St Charles finns ingen framtid. Här har fattigdomen brutit ned generationer och ligger nästan inbäddat i generna. Här gör ingen den amerikanska drömmens resa från fattig till rik.

– Det var det jobbigaste. När jag frågade unga människor om deras drömmar eller framtid fick jag inga svar. De mindre barnen jag mötte var fulla av bus och lek men alla andra var märkta av sorg på olika sätt. Många har haft en tuff uppväxt med misshandel eller missbruk.

Jobbar man i en gruva är risken för arbetsskador stor och det var så Oxycontin kom till staden. Ett smärtstillande preparat som snart fanns ute på den svarta marknaden. Tar man det i tablettform sprider sig effekten sakta i kroppen dövar smärta i upp till tolv timmar. Men det är enkelt att komma runt den begränsningen – den som vill ha en snabbare effekt tuggar sönder tabletten eller krossar den och snortar i näsan. Det förekommer till och med att den injiceras.

– Jag träffade många som använde Oxycontin. Det är klart att det finns ett samband med fattigdomen och bristen på framtidshopp och självkänsla. Oxycontin bedövar både i kroppen och i känslorna.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer