Cannabislegalisering

Fler amerikanska delstater legaliserar cannabis

Både New Jersey och Virginia har beslutat om liberalare cannabislagstiftning.

Virginia blir USA:s 16:e delstat, och den första sydstaten, som helt legaliserar cannabis. Laglig försäljning av cannabis kommer dock inte kunna ske i delstaten innan 2024, när lagen träder i kraft. Till dess ska ett regelverk för försäljningen utformas. Virginia avkriminaliserade cannabis förra året som en del av en reform av rättsväsendet i delstaten.

När lagen träder i kraft kommer det vara tillåtet för personer över 21 att inneha 28 gram cannabis, och att odla fyra plantor per hushåll. Det rapporterar Politico.

New Jersey klubbade beslutet att legalisera cannabis i slutet av februari, efter år av politisk strid kring frågan. Den nya lagen legaliserar bruk för vuxna, avkriminaliserar innehav av upp till 170 gram, och reglerar hur polisen får bete sig mot minderåriga som misstänks för narkotikabrott.

Guvernören och demokraten Phil Murphy lovade redan 2017 att legalisera, men vägen dit har varit lång. I samband med presidentvalet i november i fjol röstade 67 procent av New Jerseys invånare även för förslaget att personer över 21 ska få använda och sälja cannabis. Men lagens exakta utformning dragit ut på tiden. Framförallt har frågor kring hur minderåriga som ertappas med cannabis ska lagföras orsakat debatt.

Till slut beslutades att minderåriga som påträffas med cannabis eller alkohol ska varnas. Flera varningar på varandra ska kunna leda till att personen skickas till rådgivning, eller andra insatser. Det kommer inte längre räcka med att en polis känner lukten av cannabis för att kunna rättfärdiga en visitering.

I både Virginia och New Jersey är det Demokraterna som drivit på processen för legalisering. Förespråkare i de båda delstaterna lyfter framförallt fram hur minoriteter drabbats oproportionerligt av den tidigare narkotikapolitiken

På federal nivå finns även en förväntan att Joe Bidens regering ska genomföra liberalare cannabispolitik.

Mer från Accent