Fentanyl

Fentanylsäljare prövas för dråp

Elva personer dog av mannens droger. Idag inleds rättegången som för första gången prövar denna typ av fall som dråp.

Det var hösten 2017 som elva män dog efter att ha överdoserat cyklopropylfentanyl som de köpt av en nu 25-årig man från Östergötland. Drogerna hade köps via internet och levererats i nässprejflaskor. Det rapporterar TT.

Att dosera fentanyl, som är en extremt potent syntetisk opioid, med en nässprejflaska är mycket osäkert. Varje sprut med flaskan kommer att innehålla olika mängd av det aktiva ämnet.

Åklagaren väljer att åtala den 25-åriga mannen för dråp då man menar att mannen varit likgiltig inför dödsrisken med att använda cyklopropylfentanyl. Han har inte heller sålt sina produkter med några varningstexter, instruktioner eller dosanvisningar. Detta är första gången som det prövas i svensk domstol om det går att döma någon för dråp för att ha sålt dödliga droger.

Mannen har ingen utbildning i kemi, han framställde sina produkter i en förrådslokal. De flaskor som beslagtogs efter dödsfallen visade sig innehålla olika stora mängder fentanyl.

Försvaret kommer att hävda att flera av fallen kan ha handlat om självmord då många av de avlidna männen hade ett förflutet av missbruk och psykisk ohälsa.

Rättegången beräknas pågå till slutet av mars.

I april förra året fastställde hovrätten en fängelsedom mot två bröder i Stockholm som dömts för vållande till annans död efter att ha sålt fentanyl via internet. Åtta personers död kunde kopplas till brödernas verksamhet.

Mer från Accent