Bolivia

Bolivia tillåter större kokaodlingar

Enligt en ny lag kommer Bolivias kokaodlare tillåtas odla på nästan dubbelt så stor areal som tidigare. Kritiker menar att ökad odling kommer att leda till ett större överskott på kokablad – vilka hamnar i narkotikahandeln.

Enligt miljötidningen Syre låg den tidigare gränsen på 12 000 hektar mark per kokaodling. Gränsen härrör från 1988, då FN slog fast att den lokala sedvänjan att tugga kokablad skulle fasas ut. Men i stället har sedvänjan blivit allt vanligare och i dag tuggar drygt tre miljoner bolivianer kokablad, som utgör råvaran till framställning av kokain. Med den nya lagen kan kokaodlare utöka sina odlingar till 22 000 hektar, vilket innebär att ytterligare cirka 11 000 ton kokablad kommer att bli tillgängliga för narkotikahandeln.

I januari 2013 lyckades Bolivia få igenom ett undantag för FN-konventionen, vilket konkret innebär att landet inte behöver sträva mot att minska kokatuggandet. Det är den socialistiske presidenten Evo Morales, själv från ursprungsbefolkningen, som försvarar utökningen av de legala kokaodlingarna och det traditionella användandet av kokablad – som han menar demoniseras av kritikerna. Kritiker av den nya lagen menar att det behövs betydligt mindre arealer av kokaodlingar för att möta efterfrågan för traditionell användning av kokablad. Överskottet som nu kan produceras hamnar i narkotikahandeln i bland annat Europa och Asien.

En av kritikerna till den nya lagen är oppositionsledaren Samuel Doria Medina. Han anser att åtgärden är ett tydligt tecken på ett ökat intresse för att öka produktionen av narkotika. Men han tror att det kommer att bli omöjligt för Bolivia att försvara den nya lagen inför internationella drogkontrollorgan. Enligt honom har United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) redan konstaterat att en mycket stor del av den koka som odlas i Bolivia går till kokaintillverkning.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent