Cannabislegalisering

Laglig cannabis för 35 miljarder dollar i USA 2025

Den svarta marknaden krymper – men förblir ändå störst.

Allt fler amerikanska delstater legaliserar cannabisbruk, och med Joe Biden i Vita huset kan även federala lättnader stå för dörren. Analysföretaget New Frontier Data beräknar att den lagliga amerikanska cannabismarknaden kommer att växa till ett värde av 35 miljarder dollar (ungefär 324 svenska miljarder kronor) årligen till år 2025.

2019 lade amerikanerna nästan 80 miljarder dollar (740 miljarder svenska kronor) på cannabis. 66 miljarder hamnade på den svarta marknaden, men New Frontier Data bedömer att den svarta marknaden kommer att krympa med 15 procent till 2025.

Idag bor mer än 70 procent av den amerikanska befolkningen i en delstat som legaliserat cannabis, antingen för medicinskt eller rekreationellt bruk. Men än så länge är det bara en av tre amerikanska cannabiskonsumenter som handlar lagligt. 34 procent får sin cannabis från vänner, 20 procent köper av en langare, och 3 procent odlar själva rapporterar Bloomberg.

En anledning till att omvandlingen från svart till vit marknad går långsamt kan vara priset. Laglig cannabis blir ofta dyrare än det olagliga alternativet eftersom den öppna marknaden kräver skatter och licensavgifter.

67 procent av amerikanerna tycker att cannabis bör legaliseras på federal nivå.

Mer från Accent