Medberoende

Therése Granwald debuterar med roman om medberoende i kärlek

I dagarna kommer författardebuterande Therése Granwald ut med sin bok ”Ty riket är ditt” (Söllgårds förlag) som handlar om makt i kärleksförhållanden.

I boken får läsaren möta tre kvinnor som på olika – men ändå liknande – sätt hamnar i destruktiva kärleksrelationer där mannen sätter agendan och utöver absolut makt medan kvinnan tassar på tå och ber om ursäkt för sin existens.

– Man kan säga att det handlar om ett slags medberoende. Det är samma typ av beteende som kvinnor som lever med män som missbrukar kan utveckla. Men här är inte männen alkoholister, utan de vill utöva makt. Dynamiken är densamma. Och en av kvinnorna i boken, Anna, har vuxit upp i ett alkoholisthem, så i hon har med sig det här medberoendebeteendet in i sina relationer, säger Therése Granwald, som själv har erfarenhet av att leva med en äldre man som fick henne att förneka sina egna behov.

Men idén till boken kom även från andra håll – en rad tillfälligheter.

– Jag lyssnade på ett radioprogram med författaren Barbara Cartland. Där fastande en mening i mitt huvud, ”she decided to surrender herself”. Att ge upp sig själv för kärleken är ett romantiskt ideal. Att lova att älska någon oavsett vad som händer känns vackert och fint. Men den bilden av kärlek kan, med fel partner, bli väldigt destruktiv och det är det jag har velat skildra i min bok, säger Therése Granwald.

Hon beskriver de här destruktiva relationerna som romantiska till en början. Han är stark, charmig och omhändertagande. Hon ger sig hän till honom. Hon är beredd att ge upp allt för hans skull och de lever i en bubbla av lycka. Men med små subtila förskjutningar övergår omtanken i ett kontrollerande, samtidigt som hennes gränser överskrids. Hon märker det knappt, en normaliseringsprocess börjar.

– Jag kan verkligen förstå hur det kan gå så långt och ännu längre. Små saker kan sätta igång stora, destruktiva mönster. Den yttersta konsekvensen är sådana här relationer är ju våld. Det kan bli väldigt farligt om man låter det fortsätta och inte tar sig ur i tid, säger Therése Granwald.

Therése Granwald har också haft Sara Svensson från Knutbydramat som förlaga till en av sina karaktärer. Hon är övertygad om att män som vill utöva makt söker sig till kvinnor som är beredda att ge upp allt för kärleken. Hon är också övertygad om att det är vanligare än man tror, även om det inte behöver gå helt över styr som det gör i boken.

– Tecken på att relationen inte är sund är att kvinnan skyddar mannen utåt, håller masken trots att alla ser att det inte så bra. Och att hon hela tiden ber om ursäkt för sig själv. Hon säger inte ifrån.

Therése Granwald har hittills fått positiva reaktioner på boken.

– Det är mycket igenkänning. Många upplever att boken har ett stort undertryck och att man ”får ont i magen” när man läser. Det känns som ett gott betyg!

Mer från Accent