Missbruk bör behandlas med total avhållsamhet och kognitiv terapi, anser Mikael Lund, beroendeterapeut samt vd och behandlingsansvarig för Human Gardening, som erbjuder en öppen dagbehandling.
– Vår erfarenhet inom behandling, och de erfarenheter som görs dagligen av de misslyckade insatser som droger på recept är, talar för sig själv. Denna empiriska kunskap är något som det talas väldigt tyst om, skriver han i en debattartikel i Svenska dagbladet.
Mikael Lund anser att läkemedelsbehandling inte fungerar, eftersom det sker en toleransökningen.
– Att ha en beroende på en stadig dos receptförskriven medicin (till exempel Subutex) är en utopi och en brist på kunskap hur beroendet fungerar. Detta gör att de flesta som ingår i drogersättningsprogram tar andra droger eller dricker alkohol vid sidan om i ett så kallat sidomissbruk, skriver han.
Dessutom blir de som får drogersättning ”känslomässigt döda människor utan hopp om förändring”, enligt Mikael Lund. Han anser även att läckaget av läkemedel är ett mycket stort problem.
– Hela systemet läcker och på så sätt har sjukvården och läkarna blivit de nya langarna. Effekterna av detta blir oöverskådliga och kombinationerna av droger oändliga. Folk dör av överdoser och konsekvenser av blandningarna. Dessutom är det enklare för ungdomar idag att få tag i piller av alla de slag än alkohol på gatan och ute i förorten, skriver han.
Joar Guterstam, styrelseledamot i Svensk Förening för Beroendemedicin samt ST-läkare på Beroendecentrum Stockholm och doktorand vid Karolinska Institutet, anser att Mikael Lunds debattartikel innehåller en lång rad felaktigheter.
– Han sprider myter om beroendevården. Dessutom är han respektlös mot dem som försöker återhämta sig från missbruk med hjälp av läkemedel. Den föraktfulla tonen är det som stör mig mest – det han skriver är rent förtal av den här patientgruppen. Jag tar illa vid mig, säger Joar Guterstam till Accent.
Joar Guterstam har därför skrivit en debattartikel i Svenska dagbladet där han bland annat kallar Mikael Lunds kritik av beroendevården för oseriös. Läkemedelsassisterade behandlingsprogram har överlägset bäst evidens vad gäller att förbättra överlevnaden och möjliggöra rehabilitering vid heroinberoende, enligt Joar Guterstam.
– Mikael Lund har ingen vetenskap på sin sida, så som han hävdar. Det han skriver är precis tvärtemot allt som de som kan något om beroende vet. Det viktigaste problemet med artikeln är att han driver ett eget företag och förespråkar den metod hans eget företag har, säger Joar Guterstam.
Han anser att det är det trams att man blir känslomässigt död av metadon eller andra läkemedel mot narkotikamissbruk.
– Man kan rehabiliteras till ett svenssonliv med hjälp av läkemedel. Det är illa att alla de som tar hjälp av läkemedel ska behöva höra sådana här oförskämdheter från någon som försörjer sig på att kränga sin metod, säger han.
Joar Guterstam håller med om att läckaget av läkemedel är ett problem, men anser att Mikael Lunds verklighetsbeskrivning är felaktig.
– Han dömer ut hela beroendevården eftersom det ibland sker läckage av läkemedel. Det finns mycket att diskutera om läckage och missbruk av läkemedel, men om man vill föra en saklig debatt måste man föra fram fakta.
Behandling med läkemedel är en viktig komponent i beroendevården, men det ska inte vara det enda alternativet, anser Joar Guterstam.
– Det ska finnas ett brett utbud av behandlingsmetoder, baserade på forskning och beprövad erfarenhet. Att bara en metod ska passa alla är inte okej. Man måste visa respekt för den enskilda patienten.
Joar Guterstam anser att det är hög tid att damma av Missbruksutredningen från 2011.
– Den ansvariga ministern Maria Larsson sa att den var intressant, och sedan lades den i byrålådan. Om man gjorde verklighet av förslagen i den skulle det bli mycket bättre vård och mycket jämnare runt om i landet, säger han.