Missbruk

Ny organisation ska stärka missbrukares röst i samhället

En ny organisation för missbrukare håller just nu på att bildas och ska lanseras i höst. Organisationen ska jobba för att minska diskriminering och orättvis behandling av personer med drogproblem.

– Det behövs en organisation som driver en samlad opinion kring vad som behöver förändras för att förbättra situationen för de som är på väg in i, är mitt i, på väg ur, eller har kommit ut ur ett missbruk. Det finns inte i dag, säger Magnus Callmyr, en av grundarna, som själv har missbrukat droger tidigare.

Enligt honom kommer organisationen vara öppen för alla som tycker att Sverige ska ha så stora möjligheter som möjligt för den som är i ett missbruk eller beroende att komma tillbaka till samhället.

– Vi vill arbeta för att förbättra situationen för den enskilda missbrukaren men den är också för personer som tycker att den här gruppen behöver en starkare röst.

Tanken är också att organisationen ska jobba proaktivt genom att exempelvis granska kommunernas och landstingens missbruksvård. Tidigare i veckan anmälde Magnus Callmyr tillsammans med en av organisationens andra grundare Jimmy Blondin Piteå kommun för ett beslut i socialnämnden att spara in på missbruksvården.

– Det är den typen av aktiviteter som vi bland annat kommer att ägna oss åt inom organisationen, säger Magnus Callmyr.

Just nu jobbar grundarna med att bygga upp en hemsida, ta fram en plattform och skriva stadgar. Organisationen ska lanseras i oktober om allt går enligt planerna. Vad organisationen ska heta är redan klart men hemligt i dagsläget.

Joanna Wågström

Mer från Accent