opioider

Läkemedelsföretagens opioidlobbying i USA

Enligt en amerikansk senatrapport har fem läkemedelsföretag betalat mer än 10 miljoner dollar till lobbygrupper och läkare, som stöttat företagens uppmuntran att använda smärtstillande medel.

De fem företagen har kontrakterat grupper och läkare knutna till dem, för att stötta industrin. Det kan ha haft betydelse för utvecklingen av den opioid-epidemi som 2016 krävde 42 000 människors liv på grund av överdoser. Det rapporterar Reuters.

Rapporten, som presenterades av demokraternas senatsledamot Claire McCaskill, visar att grupperna också motarbetat lagstiftning för att begränsa användningen av opioider.

– De här finansiella relationerna är lömska och saknar insyn. De är en av flera faktorer som lett till den mest dödliga drogepidemin i amerikansk historia, sa hon i ett officiellt uttalande.

Purdue Pharma, som varit det bolag som lagt mest pengar på lobbyverksamhet, meddelar att de ska sluta att rikta marknadsföring av opioider till läkare. Under åren 2012–2017 gav företaget 4,15 miljoner dollar till tolv olika lobbygrupper.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent