Missbruk

Ideellt projekt stöttar hemlösas hundar

Förra helgen, på Djurens dag, öppnade veterinärkliniken Anicura på Gärdet i Stockholm sina portar och sin famn och välkomnade hemlösas hundar till gratis vård. Projektet drivs ideellt och är ett samarbete mellan Hundstallet, Anicura, Stadsmissionen och Svenska Djurskyddsföreningen.

De hundägare som dök upp lever på olika sätt i utanförskap. Några är hemlösa, andra bor i slussboenden eller i egna lägenheter. Så gott som samtliga har eller har haft någon form av missbruk – och alla har dålig ekonomi. Veterinärvård är dyrt, även sådant som att ta bort tandsten eller vaccinera.

Därför är det ideella projektet ”Fri veterinärvård för djurägare som saknar hem” ovärderligt för de här hundägarna. Två dagar per år – en helgdag i anslutning till Alla hjärtans dag och en i anslutning till Djurens dag – kan de komma hit med sina fyrbenta älsklingar och kostnadsfritt få djuren undersökta, vaccinerade och ompysslade. Om vidare vård krävs får hunden komma tillbaka på ett kostnadsfritt återbesök.

Och hundägarna är nöjda.

– Det är fantastiskt att de ställer upp gratis och gör det här. Det är fint att alla kan ha hund, även de som inte har några pengar. För oss betyder det jättemycket, säger 18-åriga Josefine Erelholt som är här med sina föräldrar och hundarna Vilda och Lexi. Lexi är Josefines hund – en Amstaff-Boxer – och hon älskar honom över allt annat. Han ska genomgå en koll, kloklippas och vaccineras.

– Det är fantastiskt att hundarna kan komma hit och få gratis vård. Vi skulle inte ha råd att betala en veterinär. Dessutom finns det ett ställe i stan där man kan hämta hundmat gratis. Det är ju inte alltid man har pengar till hundmat heller, säger Tommy Erelholt och fingrar på det inplastade kortet från Situation Stockholm som hänger runt halsen.

Han är stolt säljare av tidningen och försöker hålla sig borta från åtminstone starksprit. Livet har faktiskt blivit bättre med åren, tycker han.

– Jag har druckit mycket och varit hemlös i trettio år. Men jag har alltid haft hundar. De har betytt otroligt mycket för mig. De är en kompis, ett sällskap och de förstår en utan och innan. Trots att jag har varit hemlös har jag alltid tagit väl hand om dem, de har alltid varit välskötta. Ibland har vi delat kvällsmat, hunden och jag. En tallrik åt oss var med lika mycket mat!

Carol Ringström, enhetschef på Anicura Gärdet och en av 13 som den här dagen arbetar gratis, bekräftar det som Tommy berättar. Hon menar att det finns mycket fördomar om missbrukare och deras hundar. Att de vanvårdas och behandlas illa. Men ofta är det precis tvärtom. Banden mellan ägare och hund är väldigt starka.

– Vi har aldrig sett några vanvårdade hundar här. Ägarna är i allmänhet väldigt måna om sina djur och i många fall är de till och med mer hälsosamma än hundar som lever i ”vanliga” familjer, eftersom de är ute och rör på sig mycket. De betyder allt för sina ägare, på många olika plan. Hunden är en trofast vän som inte sviker och utgör dessutom en länk mot samhället. Den underlättar sociala kontakter och är ibland det enda ”normala” man har i livet, säger Carol Ringström.

Projektet ”Fri veterinärvård för djurägare som saknar hem” har drivits på Anicura Gärdet i två år och tanke är att det ska permanentas och fortsätta i många år framöver. Ett liknande projekt drivs även i Göteborg sedan några år.

Ett längre reportage om projektet kommer att publiceras i Accent nr 2 2016.

Mer från Accent