Hitler

Hitler använde 80 olika droger

Som ledare för tredjeriket ansåg Hitler att han måste vara i perfekt form, både fysiskt och psykiskt. Enligt en ny TV-dokumentär från National Geographic kompenserade han sina tillkortakommanden med droger

Enligt brittiska tidningen Daily Mirror, som sett dokumentären, var Hitler en ”manodepressiv hypokondriker med Parkinsons med påstått deformerade genitalier och obefintlig sexlust”. Dessutom var han kort, 172,5 cm led av kroniskt eksem, magont och uppblåst mage, enligt Daily Mirror.

För att framstå som den överlägsne ledare han ville vara tog Adolf Hitler till droger som kokain och amfetamin, enligt Daily Mirror. Preparaten försågs han med av sin personlige läkare Theodore Morell.

Dokumentären baseras, enligt uppgift, på nyligen upptäckta medicinska journaler, brev från Theodore Morell och intervjuer med sex av Hitlers läkare. Av journalerna framgår att det rörde sig om mer än 80 olika preparat, allt från barbiturater till vitaminer, råttgift och tjursperma.

Frågan som ställs i dokumentären är om drogmissbruket påverkat historien. Har de gjort en galen man till massmördare? Enligt psykiatriprofessor Nassir Ghaemi, som medverkar i dokumentären, kan drogerna ha lett till en personlighetsförändring.

Många oroar sig dock för att drogmissbruket ska användas som ursäkt för Hitlers gärningar och därmed spela nynazister i händerna.

Mer från Accent