Missbruk

Hemlösa får dygnet-runtboende

Sedan november i år håller Stadsmissionens akutboende Bostället i Stockholm öppet dygnet runt. Det är en unik helhetssatsning på hemlösa som omfattas av tak-över-huvudgarantin och som är i behov av en akut lösning. Att Bostället nu håller öppet dag som natt har dock inget med den stränga vintern att göra, menar Johan Sammelin, projektledare på Bostället.

-Det är mest en lycklig slump. För oss är detta ett långsiktigt arbete som vi har planerat länge för. Tanken är att få bort människor från gatorna och erbjuda en helhetslösning. Nattetid erbjuder vi sovplats och mat. Men dagtid stänger vi sovsalarna och har i stället annan typ av verksamhet i gemensamma lokaler. Vi erbjuder hjälp och stöd och kontakt med socialtjänsten, säger Johan Sammelin och tillägger att många av dem som erbjuds en sådan här helhetslösning minskar sitt beroende av alkohol och andra droger.

En farhåga är att de hemlösa fastnar här och inte tar sig vidare till ett mer permanent boende.

-Men vi jobbar stenhårt på att det inte får bli så. Hela syftet är ju att detta är ett akutboende. Vi vill bort från härgärgestänket och ge dem som bor här en chans att medverka till sitt eget tillfrisknande, genom att delta i planering och verksamhet. Vi är ingen serviceinstitution.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent