Alva Strandberg. Foto: Marie de Verdier

”Roligt när det händer något”

Alva Strandberg i Floda gillar att hitta på saker – och hon har haft IOGT-NTO som plattform större delen av livet.

Idag är du ordförande i Unga viljor i Floda. Men hur kom du i kontakt med nykterhetsrörelsen?

– Jag är född i Värnamo i Småland och mina föräldrar var nykterister. Men mamma fick inte vara med i IOGT eftersom hon serverade på Grand hotell ibland. Fast hon själv aldrig serverade någon alkohol så räckte det med att det förekom där. Pappa var nykterist så länge jag minns och han tog med mig till lokalen i Värnamo där jag fick sitta vid kakelugnen.

När blev du själv aktiv?

– När vi flyttade till Floda, då var jag elva-tolv år. Där fanns inte mycket att göra, men det fanns en IOGT-förening som jag anslöt mig till. Då var det ingen annan i familjen som var aktiv. Sen blev jag mer aktiv när jag flyttade till Göteborg, men jag har alltid varit engagerad och tyckt att det varit roligt att hålla på med grejer.

– När jag senare flyttade tillbaka till Floda startade jag en UNF-grupp (Ungdomens nykterhetsförbund). Jag jobbade på högstadiet i Floda och då fick jag även med mig lite elever. Lokalen vi hade låg bredvid högstadiet och blev lite som ett uppehållsrum, så UNF har haft rätt mycket framgång i Floda. Nu börjar vi i styrelsen i föreningen bli gamla och skruttiga. Så på förra årsmötet valde vi in tre ungdomar och hoppas att de ska vilja ta över. Där är det främst de som växte upp i UNF Floda för 30-40 år sedan.

Vad är det för grejer du sysslat med under åren?

– Allt möjligt. Vi har haft mycket saker för oss med studiecirklar och utflykter. Jag tycker att det är roligt när det händer någonting. Vi har ordnat bussresor varje år och träffat många positiva människor. Jag har varit aktiv i det mesta och har varit på alla kongresser utom två under de här åren. Jag tror att vi känner människor i vartenda distrikt vid det här laget. Örjan och jag har varit aktiva i hela våra liv, vi har sett till att det händer saker.

Mer från Accent