”Ibland säger jag till mig själv: Du har vunnit högsta vinsten Kjell!”

Kjell Anehall är mästare på att lösa knepiga mattetal på några sekunder, och är dessutom magiker. Men när alkoholberoendet var som värst brydde han sig knappast om det.
Kjell Anehall. Foto: Aline Lessner.

För sex år sedan blev du medlem i IOGT-NTO. Varför är du medlem?

– Jag har ett förflutet som missbrukare och i augusti i år hade jag varit nykter i tjugo år. Tidigare var jag engagerad i Länkarna, men jag bytte stad för att vara närmare barn och barnbarn. Då kom jag på att jag skulle vilja vara medlem i IOGT-NTO istället.

– Jag får mycket frågor om mitt tidigare missbruk – jag tror inte så många i organisationen har sett den grå sidan av problematiken. Ibland är det min uppfattning att vi är en klubb för inbördes beundran, inom fyra väggar. Vi måste jobba mycket mer utåt, och det tycker jag att vi gör i Sösdala. Vi har en bred verksamhet där jag är en av frontfigurerna, för jag tycker om att prata.

Vad fick dig att sluta med alkoholen?

– Jag drack för mycket och tyckte att jag kunde unna mig det på helgen när jag jobbat hårt hela veckan. Allt kulminerade 1997 när min biologiska pappa dog. Då blev det kalabalik i skallen, trots att jag aldrig fick träffa honom. Många gamla saker kom upp till ytan.

– Men jag ville inte att alkoholen skulle få styra mig. Så jag sökte professionell hjälp och sa ”nu har jag druckit färdigt”. Ibland när jag underhåller på kalas händer det att andra dricker, då berättar jag ibland vem jag är och kan säga ”jag har haft problem med det ni har i glaset”. Jag upplever att man får en slags respekt när man öppnar sig så.

Varför vill du fortsätta att engagera dig i IOGT-NTO?

– IOGT-NTO fyller en god funktion som behövs i samhället idag. Folk har en konstig syn på alkohol, jag förstår det inte. De förstår inte innebörden. Tolv av de jämngamla personer som jag drack ihop med förr är döda idag på grund av alkoholen. Det är inte heller bara en som drabbas, det är alla runtomkring.

Ryktet att du är en hejare på huvudräkning har nått Accent: Hur kommer det sig att du är så bra på att räkna?

– Ingen har slagit mig någon gång i matte, inte ens när jag var yngre. Ändå har jag mött hur många som helst. Alla människor har en gåva, tror jag – det här är min. Jag märkte tidigt att jag hade väldigt lätt för matte. När eleverna i sjätte klass pratade om hur svår nians multiplikationstabell var, tänkte jag ”den är ju hur lätt som helst”. Då var jag bara sju år, men fick räkna tal som 1+2, vilket kändes meningslöst.

Du har till och med vunnit SM i huvudräkning?

– Ja, men det är nog 55 år sedan det arrangerades. Då slog jag en annan person där publiken fick säga två tal. Min motståndare blev jättenervös – annars kanske jag hade fått stryk av honom.

– En gång för länge hade min manager en tanke om att jag skulle möta världsmästaren i huvudräkning, en amerikan. Men han adderade mest tal, det var superlöjligt. Jag ville bestämma att vi exempelvis skulle ha många olika typer av tal, men han gick inte med på det, så det blev inget. Han hade inte haft en chans. Många har velat utmana, men de har varit superdåliga.

Vad är 58 x 64?

– 3… nej, 3 712.

Rätt! Vad har du för nytta av matten i vardagen?

– Det är superbra att kunna räkna. När jag jobbar med att lägga avlopp frågar folk mig vad de ska göra om brunnen är på en viss höjd och hur de ska mäta, då säger jag vad det ska vara för avstånd. Det händer att folk ringer till mig bara för att fråga om tal, exempel när de bygger om hemma.

Du trollar också?

– Ja, jag kör close-up-magi. Senast förra lördagen var jag på ett barnkalas. Magin och matematiken går in vi varandra rätt bra.

Har du alltid brytt dig lika mycket om matematiken?

– Den sket jag ju i då, när jag höll på med alkoholen. Faktum är att jag märker nu att jag är mer alert i skallen idag, vid 70 års ålder, än jag var för 25-30 år sedan. Därför kan jag bland ställa mig framför spegeln och säga till mig själv ”Du har vunnit högsta vinsten Kjell!” – för jag har hälsan med mig.

Mer från Accent