Dungen har precis spelat sin musikteaterföreställning ”Swing i Radiolan” i Mölnlycke, och snart bär det av till Örebro.
– Vi hade premiär i slutet av september och hittills har vi gjort en liten turné i Skåne. Vi har spelat på äldreboende, en folkhögskola och i flera IOGT-NTO-föreningar, berättar Olga Bell och Tuva Kjellgren.
Precis som de övriga sju medlemmarna i gruppen Dungen är Tuva Kjellgren och Olga Bell elever på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke, och som drivs av IOGT-NTO. Alla i Dungen har gått två år på skolans teater- respektive musikallinje.
– Det finns även möjlighet att söka ett tredje år, där man skapar en egen frigrupp, säger Tuva Kjellgren.
De som nu går det så kallade produktionsåret på Wendelsberg får inte bara skapa en helt egen föreställning, utan även på olika vis bli rustade för att kunna möta livet som scenkonstnärer.
– Det gäller allt från marknadsföring till hur man tar hand om en punka på en turnébuss, säger Olga Bell.
Skolåret inleddes med att de nio eleverna tilldelades en artist av sina lärare: Alice Babs.
– Efter det fick vi nycklarna till turnébussen. Sen fick vi åka till lägergården Sävsjövik och vara där en vecka för att börja skapa vår föreställning.
Dungens medlemmar är i 20-årsåldern. Olga Bell och Tuva Kjellgren konstaterar att de inte kände till så mycket om Alice Babs – förutom låten Swing it magistern.
– Det var väldigt spännande att ta del av hennes musik och upptäcka hur mycket olika saker hon har gjort, säger Tuva Kjellgren.
Musiken satte igång fantasin.
– Vi har byggt olika karaktärer på sådant som vi har hittat i musiken, säger Olga Bell.
Tuva Kjellgren fortsätter:
– Man får följa en städare som jobbar sin första dag på ett hotell. Hon går in i olika rum och får träffa en rad personer som har olika problem som städaren försöker lösa.
Men ingen teater utan att det såklart även trasslar det till sig en del.
Som elever på Wendelsberg är medlemmarna i Dungen vana vid den stora scen som finns på folkhögskolan, med full ljud- och ljusutrustning. När gruppen nu är ute och spelar sin föreställning i föreningslokaler och liknande är förutsättningarna oftast annorlunda.
– Det är väldigt roligt att spela på olika platser och i olika sorters lokaler. Det är till exempel spännande att spela när publiken sitter helt nära, tycker Tuva Kjellgren.
– Det känns fint att det blir så olika föreställningar beroende på var man är. Och det är så givande att prata med folk efteråt, säger Olga Bell.
– IOGT-NTO-föreningar är en väldigt viktig målgrupp för oss, och det är många som vill att vi kommer, fortsätter Tuva Kjellgren.
När Dungen besöker IOGT-NTO-föreningar är det många som känner till folkhögskolan de kommer ifrån.
– Det är många som pratar gott om Wendelsberg, konstaterar Olga Bell.
Och det gör även Olga Bell och Tuva Kjellgren, efter sina år som elever.
– Det bästa med Wendelsberg är att det är ett väldigt starkt grupptänk. Utbildningen handlar inte bara om att förverkliga sig själv, utan det viktiga är att kunna jobba tillsammans med andra människor, säger Tuva Kjellgren.
Nu väntar turné med Swing i Radiolan runt om i landet under resten av hösten och den kommande vårterminen. När det tredje året på Wendelsberg är slut kan det bli vidare studier i teater och musikal för några av Dungens medlemmar.
– Men vi hoppas även kunna fortsätta med vår grupp, säger Tuva Kjellgren.
Olga Bell håller med.
– Ja, vi har många idéer, exempelvis göra barn- och ungdomstater. Vi har så mycket vi är sugna på att göra!