Alkoholfri bok

Vill inspirera med alkoholfri drinkbok

Författaren och alkohol- och drogterapeuten Robert Bohman vill visa att det finns härliga alternativ till alkoholdrinkar och inspirera människor att dricka – och själva blanda – vackra och goda drinkar utan alkohol.
Robert Bohman. Foto: Peter Holgersson

Varför har du valt att skriva boken One fancy place?

– Jag tycker det är viktigt att visa att det finns sköna alternativ till alkoholdrinkar och att man kan skippa alkoholen utan att försaka något. Drinkrecepten i den här boken är ganska avancerade med spännande smaker som får drinkarna att lyfta. Tanken är att boken, med fina bilder, ska fungera som inspiration och lyfta värdet av alkoholfria drinkar. De här drinkarna kan man göra själv till sin fest! Det är två skickliga bartenders – Jackie & Hampus – som brinner för alkoholfria cocktails eller mocktails som de också kallas, som har skapat recepten.

Vem vänder sig boken till?

– Till den som är intresserad av att göra och dricka alkoholfria drinkar och som vill få inspiration. Drinkarna är uppdelade efter typer, så som exempelvis Collins, Isté, Cocktails, Toddy. Boken ger en lektion i hur man bygger en drink, de vanligaste metoderna och redskapen man behöver. Varje foto är ackompanjerat av en låt för att förhöja bilderna ytterligare och förmedla en stämning.

Foto: pressbild, Lava förlag

Hur man kan lyfta en alkoholfri cocktail så att den känns ”vuxen” i smaken?

– Det finns många ingredienser som är bra, men örter som exempelvis salviablad i citron ger en häftig effekt av efterskjuts i smaken, ungefär som det kan bli med alkohol. Fast utan alkoholen. Det gäller att skapa flera smaknivåer, så att drinken känns överraskande och spännande.

Upplever du att det har blivit trendigt med alkoholfritt?

– Ja, absolut. Det verkar bli allt vanligare att även den som dricker alkohol ibland väljer alkoholfritt, för att man helt enkelt inte har lust att bli berusad. Jag upplever att många vill varva alkoholdrinkar med alkoholfria. Och då är det fint att kunna hålla ett härligt glas som ser läckert ut i handen. Det finns också många bra alkoholfria drycker på marknaden numera. Men jag är inte jätteförtjust i Systembolagets alkoholfria sortiment, eftersom en del drycker ändå innehåller lite alkohol. För den som har haft ett beroende kan det vara farligt. Jag tycker att Systembolaget kan bli bättre på detta!

Vilken är din alkoholfria favoritdrink?

– I boken är det nog Sage the day som bland annat innehåller granatäppeljuice, salviapressad citron och vanilj, det är en riktigt god drink!

Mer från Accent