Kultur

Utbudsdagar tar teatern till föreningslokalen

Nu har IOGT-NTO-föreningar och andra chansen att boka spännande föreställningar till lokalen. Riksteatern visar upp sina föreställningar på ett antal orter runt om i landet för den som vill kolla in utbudet.

I februari är det dags för Riksteaterns utbudsdagar ibland annat Nässjö, Västerås, Umeå och Göteborg. Det innebär att teatern, i samverkan med ideella aktörer, kommunen och fria teatergrupper, visar upp smakprover från ett 50-tal föreställningar som kommer att turnera runt hela landet under 2014.

Riksteaterns utbudsdagar har funnits länge, men i år är det extra spännande för IOGT-NTO som har som verksamhetsmål att anordna 1000 fester i år och nästa år.

– Man kan tolka in mycket i ordet fest, men varför inte kultur och teater, säger Olle Häggström, vd för Våra Gårdar.

Tanken är de föreningar som deltar i utbudsdagarna ska kunna plocka godbitarna ur repertoaren och boka upp de föreställningar som känns intressanta.

– Vår förhoppning är att fler av våra föreningar ska kunna erbjuda bra och professionell kultur till medlemmar och andra. Vi hoppas att detta ska sprida sig även till mindre orter. Många i glesbygden känner inte till att det finns ekonomiskt stöd från Riksteatern och andra aktörer att söka, säger han och berättar i Västerås kommer 50 föreställningar att visas i fem olika lokaler under en intensiv februarihelg.

Aina Florin, konsulent på Riksteatern, menar att utbudsdagarna är ett bra sätt för Riksteatern och fria teatergrupper att inspirera och visa upp sig för föreningar ute i landet.

– Dessutom är utbudsdagarna ett utmärkt sätt för arrangörer att möta, lära känna varandra och utvecklas, säger hon.

De första utbudsdagarna går av stapeln första helgen i februari i Nässjö. Därefter är det Västerås och Umeås tur under andra helgen i februari. I Göteborg blir det utbudsdagar i slutet av februari.

Läs mer om Riksteaterns utbudsdagar i deras kalendarium.

Mer från Accent