Film

Unga syrier gör film om alkohol

Khaldoun Al Ghanem och Ali Nazar har gjort en film om alkohol och drogers påverkan på samhället i samarbete med NBV. I mars har den premiär på kulturhuset i Arvika.

I tre månader har de arbetat med att spela in filmen. Nu är den snart klar. Resan av förlust handlar om hur alkohol och andra droger påverkar individers liv, men också samhället. Huvudkaraktären är en ung kille som blir beroende och som förlorar allt, trots att hans bror desperat försöker att hjälpa honom. Filmen har gjorts i samverkan med studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, i Arvika.
– Vi har hjälpt till med lokal, att hitta platser och med lite utbildning, säger IOGT-NTO-medlemmen Raghad Al Ghanem, som arbetar på NBV Väst, Karlstad.

Raghad Al Ghanem kom till Sverige för drygt fem år sedan från krigets Syrien och kom i kontakt med NBV när han deltog i språkcirklar för flyktingar. Sedan dess har han värvat hela sin familj till nykterhetsrörelsen. Hans bror, Khaldoun Al Ghanem, är en av de som gjort filmen.
– Khaldoun har ofta egna studiecirklar om foto i Arvika. Jag ser honom alltid gå runt med en kamera och fota hela dagarna, säger Raghad Al Ghanem.

Ali Nazar har skrivit manus till filmen och lokala skådespelare har engagerats, bland annat personer från Syriska föreningen, samt en av lärarna från Svenska för invandrare, SFI.
– Detta är så spännande, för alla är så glada och nyfikna på hur slutresultatet ska bli, säger Raghad Al Ghanem.
Filmen visar upp många välbekanta och natursköna platser från Arvika och premiären kommer att äga rum på kulturhuset Ritz, som har nyinvigning i mars.
– Sedan vill vi att filmen också ska bli tillgänglig på SFI, runtom i Arvika kommun, i olika kulturhus. Vi vill att den ska kunna ses av alla här, säger Raghad Al Ghanem hoppfullt. Än så länge har arbetet med filmen gått bra – med undantag för väderkomplikationer:
– Det har varit alldeles för kallt för inspelning ibland, och då har de fått vänta några dagar på mildare väder, säger Raghad Al Ghanem och skrattar.

Se trailern här.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer