Musik

UNF bakom Sveriges största straight edge-turné

I slutet av maj sparkar UNF och NBV i gång Sveriges största turné med bara straight edge-band. Arrangörerna vill uppmärksamma drogfriheten och folkbildningen i Straight Edgekulturen. "Det känns stort", säger Andreas Ljungman, UNF:are och en av arrangörerna.:

I år satsar NBV och UNF stort på Spring Edge Tour 2014, en turné med straight edge-band från bland annat USA, Luxemburg och England, som kommer att turnera genom hela Sverige; från Malmö i söder till Umeå i norr. Förhoppningen är att fler unga ska få upp ögonen för straight edge-musikens nyktra värderingar.

Under turnén kommer Stick Together från USA och Eisberg från Luxemburg/England göra årets enda Sveriespelningar. Tillsammans med svenska hardcorebanden Lose The Life, Miles Ahead och Neighborhood och ytterligare lokala band kommer Spring Edge Tour 2014 att testa de svenska scenernas hållbarhet till bristningsgränsen.

Enligt en av arrangörerna, Andreas Ljungman från UNF, är detta är det största straight edge-arrangemanget som UNF och NBV någonsin har gjort och det är första gången man har lyckats få så många utländska band att komma till Sverige. Tanken är att nå ut till skolor, UNFare och alla andra som tilltalas av musiken och dess budskap.

-Spring Edge Tour 2014 visar att nykter folkbildning bidrar till att unga får en meningsfull fritid fri från alkohol och andra droger. Utan en unken och förlegad alkoholnorm skulle Sveriges musikscen vara bättre och nå fler säger Malin Thorson, ordförande Ungdomens Nykterhetsförbund.

Förhoppningen är att fler ungdomar ska få upp ögonen för Straight Edge och att det ska skrivas mycket i pressen om turnén.

Straight edge har under åren vuxit sig stark inom Sveriges nykterhetsrörelse. Unga i subkulturen straight edge organiserar sig i UNF:s föreningsverksamhet – och via NBV kan bandmedlemmar nyttja replokaler och konsertlokaler.

Turnén går av stapeln den 23 maj i Malmö och avslutas i Gävle den 31 maj. Du kan se hela turnéplanen på UNF:s webbplats.

Här kan du se en konsert med ett av banden, Stick Together:

Stick Together (Full Set) from hate5six on Vimeo.

Mer från Accent