Boktipset

Svärta och djup i lättsam miljö

”Stora och små lögner” heter en ny och underhållande relationsroman av Liane Moriarty som inte är så glättig som man först kan tro. Den handlar om vänskap, mobbning och kärlek som brister.

9789100156701

Pirriwee heter en trevlig liten ort någonstans i USA. Fina villor, raka gator, glada barn och käcka, snygga föräldrar. Men naturligtvis är ingenting som det verkar på ytan.

Hit flyttar den ensamstående Jane med sin son Ziggy. Ganska snabbt lär hon känna mammorna Celeste och Madeline, som båda har barn i samma klass som Ziggy. Här ska hon väl trivas! Men så börjar ett rykte spridas om att Ziggy är en mobbare och plötsligt vänder sig halva skolan mot Jane. En namninsamling startar för att få bort Ziggy.

Den här på ytan lättsamma romanen kan till en början verka lite amerikanskt glättig. Men man sugs snabbt in i historien som visar sig ha många bottnar och handla om så väl kvinnomisshandel som svek och lögner.

De tre mammorna som står i historiens fokus engagerar, i synnerhet den bildsköna Celeste, vars vackra leende sällan når ända fram. Hon bär på en skamlig hemlighet – och värre ska det bli när det visar sig att hennes söner inte är fullt så änglalika som alla tror.

”Små och stora lögner” (Albert Bonniers förlag) är finurligt skriven med initiala antydningar om en katastrof. Man måste läsa till slutet för att få hela bilden. Precis så ska en underhållande bok vara.

Mer från Accent