Hantverk

Mössor för allas lika värde

De rosa kattmössorna har använts som en symbol för jämlikhet och alla människors lika värde. På söndag bjuder NBV i Värmland in alla intresserade att komma och sticka sin egen mössa.

Vi fick en utmaning från NBV Sydost internt och jag nappade direkt eftersom jag älskar hantverk, säger Mona Sandström, verksamhetsutvecklare på NBV Värmland.

Idén föddes i Kalmar och utmaningen gick ut på NBV:s inträt. Tanken var att visa att NBV är en aktör i demokratifrågor och verkar för alla människors lika värde. Men att sitta själva och sticka på kontoret kändes inte spännande nog, så Mona Sandström beslöt sig för att bjuda in allmänheten till stick-café.

– Och om en månad ska vi sticka mössor på biblioteket i Hammarö också, säger hon.

Pussyhatprojektet startade i USA efter det senaste presidentvalet. Målet var att mössorna skulle bäras i samband med protester mot Donald Trump som en symbol för allas lika värde. I samband med att den nya presidenten svors in arrangerades hundratals kvinnodemonstrationer i USA där de rosa mössorna var ett vanligt inslag.

– Om man är så många som de var i Washington så visar det ju på en genomslagskraft. Men man kan ju också bara ta på sig sin mössa för att visa sitt engagemang

Mössan går att sticka, sy eller virka och mönster för alla tre sätt kommer att finnas på plats under söndagens stickcafé. Läs mer om tider och anmälan för träffen i Karlstad på Facebook. Utöver Karlstad arrangeras träffar i Kalmar, Växjö, Vetlanda och Göteborg.

Mer från Accent