Bokcirkel

Skönlitterär studiecirkel inför kongressen

Inför IOGT-NTO:s kongress i Örnsköldsvik i juni testas ett nytt grepp: en webbaserad bokstudiecirkel. Genom Kristina Sandbergs romanfigur Maj får deltagarna lära känna trakten.

Författaren Kristina Sandberg har skrivit böckerna om Maj i Örnsköldsvik, en hemmafru som lever med en gravt alkoholiserad make. Från en enkel bakgrund som piga, träder hon in i den finare borgarmiljön. Genom Majs vardagssysslor – med fönsterputs och matlagning – lär läsaren sig mer om hennes verkliga drömmar i norra Sverige på 1930-talet.

Inför IOGT-NTO:s kongress, som äger rum i just Örnsköldsvik, startas en webbstudiecirkel, vilken går ut på att läsa och sedan diskutera den första boken i trilogin om Maj; Att föda ett barn.  Idén om en bokcirkel var ett naturligt val för arrangörerna.
– Örnsköldsvik är i fokus i romantriologin och författaren har dessutom lokal anknytning. Berättelserna är nämligen baserade på historier från Kristina Sandbergs mormor, blandat med fiktion. Därför känns det roligt att kunna erbjuda en bokcirkel innan kongressen, så att fler kan få fördjupad inblick i stadens historia, säger Vanja Lindstedt, ledamot i förbundsstyrelsen och bosatt i Örnsköldsvik.

Vanja Lindstedt. Foto: Ulrica Ambjörn

För att delta i bokcirkeln är det inget krav att åka på kongressen. Men för de som åker dit, finns också en chans att gå på en stadsvandring i karaktären Majs fotspår. Eftersom boken har stark förankring i stadens historia och dess miljöer, är det platser som Vanja Lindstedt känner igen väl.
– Oh ja! I boken får man följa med till olika platser som Maj jobbar på, till konditoriet, till det välkända Stadshotellet, eller till ett hyresrum där hon bodde på Bergsgatan, ett ställe inte långt från våra IOGT-NTO-lokaler, säger hon.

Böckerna är en berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. De utspelar sig från år 1938 och när läsaren får möta Maj är hon nygift och gravid.
– Det ska bli jättespännande att se om det kommer många medlemmar som redan läst böckerna, eller som kommer vilja vara med på bokcirkeln, säger Vanja Lindstedt.
– På så sätt får vi en chans att visa upp Örnsköldsvik och dess utveckling på ett spännande sätt. Det känns också naturligt att koppla ihop bokcirkeln med en kul aktivitet som vandringen.

Bokcirkeln drar igång i början av mars och IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Örnsköldsvik, Höga Kusten äger rum 26-30 juni 2019. De som är intresserade av bokcirkeln ska kontakta: kongress2019@iogt.se.

Mer från Accent