Kultur

Sebastian Stakset: ”Jag har levt ett liv med droger”

Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset och Kartellen är aktuella med nya skivan ”Ånger & Kamp del 2”. Accent kollar vad den handlar om.

Vad handlar Kartellens nya skiva om?

– Som tidigare album är den samhällskritisk och beskriver det sociala utanförskapet med droger och kriminalitet i de utsatta förorterna. Vi som är med i Kartellen har alla kriminell bakgrund och gör vår röst hörd genom hiphopen. Samhällskritiken är verkligen befogad och förhoppningen är att människor som lever i utanförskap ska känna sig stärkta av och kan identifiera sig med vår musik.

Vad vill ni med skivan?

– Att folk ska gå och rösta. Det är lätt att tänka att det inte är någon idé, men om alla tänker så händer ju ingenting. Vi är väldigt många som kommer från underklassen, och om alla vi skulle gå och rösta skulle vi kunna göra skillnad! Att rösta är ett bra sätt att visa att man är arg på makten. Vi är inte längre kriminella, men står för vad vi tycker.

Berätta om din egen låt ”Återfall”.

– Jag har levt ett kriminellt liv med alkohol och andra droger. För 1,5 år sedan gick jag i behandling och blev drogfri. Jag tänkte att nu är jag frisk och kan smaka lite alkohol, det funkar nog, jag är ju inte alkis. Samtidigt medverkade jag i pjäsen ”Medan vi faller” på Teater Fryshuset. Men så en sommarnatt beställde jag kokain och sedan gick det bara utför. Efter den erfarenheten skrev jag ”Återfall”. Jag kom till insikt om att jag behövde jobba med mig själv. Det räcker inte att bara bli drogfri och tro att allt ska ordna sig. Jag har en lång väg kvar.

Mer från Accent