Film

Prisbelönt dokumentär om droger och syskonskap

En syskonsaga om rötter, identitet och missbruk. Dokumentären Petra & Peter finns nu att se på SVT Play.

Petra & Peter – en syskonsaga, är en dokumentärt drama om adoption och missbruk med två syskon i huvudrollen; Petra, som är adopterad, och hennes svenske bror Peter, som växer upp i ett hem med missbruk. I filmen får vi följa syskonen i vuxen ålder, parallellt under fem år, med tillbakablickar till det förflutna. Idag lever bara ett av syskonen, Rosalie Strömbäck (Petra). Peter dog efter många års kamp för att bli fri från droger.

Filmens regissör Johanna Aust, var barndomsvän med syskonen. Hon tycker att man ska se filmen för att få en djupare insikt i ett par livsöden som säkert många kan känna igen sig i. 

– För mig är det en både mörk och sorglig, men också rolig och hoppfull historia, om två av mina barndomsvänner – en historia som jag verkligen ville berätta.

Hon hoppas att berättelsen ska leda till ökad förståelse. 

– Jag hoppas att den ska ses av många, gärna ungdomar, och gärna som ett tankeväckande inlägg i debatten om droger.

Även Rosalie Strömbäck hoppas att filmen ses av många, och att den bidrar till att lyfta problematiken kring transnationell adoption. Hon säger att ”alla som har sett filmen tycker om den.” 

– Några av mina vänner från barndomen som jag inte umgås så mycket med nu, tyckte att den var väldigt jobbig att se. Jag hade ju inte kontakt med Peter på många år, så vissa saker han säger i filmen har jag fått höra för första gången. Det var väldigt starkt att höra honom säga att han tänkte på mig.

Petra & Peter – en syskonsaga, vann sektionen New Doc vid premiären på Tempo Dokumentärfestival i mars 2020 och har sedan dess visats på festivaler internationellt.

Mer från Accent