2006 överfölls och besköts en 16-årig invandrarpojke i Malmö. Han överlevde, men skadades svårt. Polisen antog att pojken varit inblandad i något kriminellt. Men kommande år skedde flera liknande dåd; invandrarungdomar besköts synbarligen slumpmässigt av en okänd gärningsman, några av dem avled. Så småningom lyckades polisen ringa in Peter Mangs, en av vår tids värsta seriemördare.
Den här dokumentären berättar historien bakom tidningsrubrikerna. Pojkens familj – också de indirekt våldsoffer – träder fram och kommer till tals. Det är ena systern, Manal Masri, som beslutar sig för att söka svar om vad som egentligen hände och varför. Hon börjar skriva brev till den fängslade Peter Mangs och hoppas på att få möta honom och få ett erkännande. På så sätt kan familjen komma vidare, resonerar hon.
Men frågan jag som tittare ställer mig är vad som är hönan och vad som är ägget. Växte idén om en dokumentär fram ur brevskrivandet – eller var det tvärtom? Det filmen förtjänstfullt gör är att lyfta fram de som blir kvar efter ett våldsdåd; föräldrar syskon, vänner. De vi sällan läser om. Här är deras historia. Efter alla skjutningar på senare tid känns filmen skrämmande aktuell.