Narkotikalandet

Narkotikalandet vinner journalistpris

Journalisten Randi Mossige-Norheim får Röda Korsets journalistpris för sina radioreportage om ”Narkotikalandet”. Dokumentärserien ger en unik inblick i en skuggvärld med droger, död, våld, prostitution och kriminalitet.

– Jag är oerhört hedrad av priset, säger Randi Mossige-Norheim i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas att det kan leda till att fler uppmärksammar det pågående lidandet där ute i narkotikalandet. När jag arbetat med den här serien har jag ibland bara velat skrika rakt ut av den maktlöshet och sorg jag känt. Det är också ett pris till den långsamma journalistiken, där det får ta tid att invänta förtroende och tillit, så att vi kan skildra livet för de allra mest utsatta.

Juryns motivering lyder:

”Randi Mossige-Norheim utnyttjar radiomediets möjligheter till fullo. Hon låter berättelserna leva och drar oss obevekligt med in i den skuggvärld som hon kallar Narkotikalandet. Det är en trasig tillvaro med droger och död som finns mitt framför våra ofta slutna ögon. Hon blottlägger samhällets likgiltighet inför de mest utsatta i en värld där de stora langarna ofta går fria. Det är närgånget och respektfullt på samma gång. En skrämmande verklighet skildras med den finess som kännetecknar en skicklig berättare som har hjärtat på rätta stället.”

Lyssna på Narkotikalandet:

Del 1

Del 2

Del 3

Mer från Accent