Musik

”Min första nyktra spelning på 16 år”

I morgon uppträder hiphopartisten Tobijha Palm på stadsfesten Killebom i Sölvesborg. Det är hans första drogfria spelning på 16 år, och den stöds av NBV i Karlshamn.

Tobijha Palm började lyssna på hiphop och skriva egna låtar redan som 11-åring. 16 år gammal stod han på scenen, bland annat på Killebom, med förvissningen om att det var detta han ville syssla med.

Men några år senare började han må psykiskt dåligt och prövade då cannabis, som han upplevde gjorde honom lugnare och stabilare. Under åren som följde prövade han även andra droger, men det var alkohol och cannabis han fastnade för.

Så småningom fick han en ADHD-diagnos och medicin, vilket gjorde att han slutade med alkohol och cannabis under några år.

Medicinen hjälpte till en början, men efter en tid var det som att min själ slocknade, jag kände mig som en främling inför mig själv. Jag slutade med musiken, eftersom jag tappade motivationen. Så jag började med cannabis igen, säger Tobijha Palm.

Så höll han på – fram och tillbaka mellan missbruk och drogfrihet – tills helt nyligen. I dag är han drogfri och nykter, och fast besluten att så förbli.

– Jag har kommit till en punkt när jag inte vill röka och dricka mer! Jag får ingen effekt längre, och om det inte hjälper så är det ingen vits att fortsätta. Jag är färdig med det där livet, som periodvis har inneburit hemlöshet och kringflackande över hela Europa.

Han kämpar fortfarande med psykisk ohälsa, ångest och oro och känner sig orkeslös och passiv – som om han vore gammal i förtid. Samtidigt är han taggad på att ta upp musiken igen. Det var sex år sedan han stod på en scen. Nervositeten inför den kommande spelningen är stor.

– Det är blandade känslor, men jag ser mycket fram emot det och vet att det kommer att gå bra när jag väl står på scenen, säger han.

Genom sin musik vill han hjälpa andra att hitta ljus och hopp i tillvaron. Låtarna bygger på hans erfarenheter och liv, om livet på den ”mörka” sidan, som han beskriver det.

– Jag drömmer inte bara om att få spela igen, utan också om att starta en studiecirkel hos NBV där jag kan hjälpa unga att producera musik. Det skulle kännas bra att få omvandla mina negativa erfarenheter till något positivt. Jag känner hopp inför framtiden.

Mer från Accent