Boktipset

Medlemmen Lena Petersson skriver om sin diagnos

Lena Petersson är medlem i IOGT-NTO och har skrivit två självbiografiska böcker om hur det är att leva med aspergers syndrom. Den första boken ”Hon verkar vara mycket ensam” kommer i december.

Varför har du valt att skriva om din diagnos?

– Det började med att jag deltog i en forskningsstudie för personer med Aspergers syndrom om förmågan att tänka sig in i hur andra tänker och känner. De som genomförde studien uppmanade mig att skriva en bok om mina erfarenheter. Jag var lite tveksam eftersom det är svårt att skriva en självbiografi och ännu svårare att få den utgiven. Aspergerföreningen jag är med i ordnade så att jag kunde skriva boken inom ramen för min dagliga verksamhet.

– Det finns fortfarande människor som inte vet vad Asperger är. Det vill jag försöka att ändra på. Jag tycker att det är viktigt att berätta om mina erfarenheter av att vara kvinna och leva med Aspergers syndrom och få diagnosen i vuxen ålder. Jag hoppas att mina böcker ska ge människor ökad kunskap och förståelse och vill visa att det finns en framtid även om livet med Asperger kan vara jobbigt.

Vad handlar den första boken Hon verkar vara mycket ensam om?

– Den handlar om hur det är att växa upp med funktionsnedsättningen utan att veta om den. Hur det kan vara i skolan, folkhögskolan, högskolan, kyrkan, på fritiden, arbetsmarknaden, arbetsplatsen och inom vården. Den handlar om hur det kan vara att avlägga sitt nykterhetslöfte och hjälpa till med nykterhetslöftesceremonier. Den handlar om hur det kan kännas att i vuxen ålder få en misstanke om att man kanske har en funktionsnedsättning och hur man kan göra för att försöka ta reda på om misstanken stämmer.

Vem vill du ska läsa boken?

– Personer med autism. Anhöriga och vänner till personer med funktionsnedsättningen. Personal och andra som möter människor med autism. Alla som inte vet vad autism är för någonting. Alla som vill lära sig mer om autism.

Vilka problem tampas du med i din vardag på grund av din funktionsvariant?

– Om jag liknar alla mina sinnen vid volymkontrollrattar så är allihop uppdragna på maxvolym jämt. Hjärnan kan inte filtrera bort sinnesintryck som inte är relevanta utan den tar in allting som händer runt omkring mig hela tiden. Jag hör knattrandet från tangenterna när jag skriver och datorn som surrar. Samtidigt hör jag grannarna som spelar piano, städar, spikar, tittar på teve, låser lägenhetsdörren, går i trapphuset, åker i hissen, öppnar och stänger ytterdörren i porten. Jag har inga kryddor i maten för jag tycker att kryddorna smakar så starkt och magen tycker inte om dem. Jag måste tänka aktivt för att kunna utföra saker och använda mer kraft än andra för det.

–Hjärnan kan heller inte göra saker automatiskt. Jag kan exempelvis inte föra ett samtal medan jag äter och jag blir väldigt trött av att bara vara vaken om dagarna och bearbeta alla intrycken. När jag är trött, stressad eller ledsen så blir mina svårigheter större. Min energi är begränsad och energinivån varierar med dagsformen som är ojämn. Förändringar, ny information, socialt samspel och beröring är saker som snabbt kan tömma hjärnan på energi. Jag kompenserar för svårigheterna genom att använda mig av olika strategier och hjälpmedel och be mina boendestödjare om hjälp.

Hur länge har du varit medlem i IOGT-NTO?

– Enligt medlemsregistret blev jag medlem 3 september 1997. Det var då som jag gick med i UNF. Jag hade varit på juniorläger sedan 1990 ungefär.

Varför är du medlem?

– Jag håller med om grundsatserna. Demokrati, nykterhet, solidaritet och mänsklig miljö eller hur de lyder nu för tiden. Jag har svårt att läsa mig till det på webbplatsen. Grundsatserna och gemenskapen är väldigt viktiga för mig. Även om jag inte har tid och ork att vara aktiv i föreningslivet så finns föreningskamraterna kvar om jag behöver någon att prata med. IOGT-NTO har betytt oerhört mycket för mig och betyder fortfarande väldigt mycket.

Fotnot: IOGT-NTO:s grundsatser är Demokrati, Solidaritet, Nykterhet och Medlemslöfte.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent