Kultur

KulturKlivet har premiär på pjäsen ”Klick”

På fredag och lördag premiärvisar KulturKlivet, Off Stockholms och NBV:s dagverksamhet för människor som står utanför samhället, pjäsen ”Klick” på Kaskad Teater i Blackeberg i Stockholm. Den 29 november kommer den också att spelas på Tollare folkhögskola.

Pjäsen handlar om två gäng som har legat i konflikt under en längre tid och som nu samlas för en slutgiltig uppgörelse. De flesta av de nio kvinnor och män som medverkar i pjäsen, både på scenen och bakom, har droger och kriminalitet med sig i bagaget, men inte alla. Några har suttit i fängelse.

– Genom KulturKlivet får de en chans att uttrycka sin kreativitet samtidigt som de stärker sin självkänsla och slussas ut i ett yrkesliv. Dagverksamheten innebär att vi har arbetat med pjäsen mellan 9.30 och 15.30 varje dag. Nu är det dags att visa upp vad vi har åstadkommit, säger Lilian Hamsch på OffStockholm, och tillägger att verksamheten vänder sig till människor som inte längre vill ha droger och kriminalitet som livsstil och som vill ha stöd och planering inför ett självständigt liv. KulturKlivet samarbetar med bland annat NBV.

Hon berättar att idén om KulturKlivet väcktes av några interner, för vilka OffStockholm spelade en pjäs inne på fängelset. Sagt och gjort, i maj drog kursverksamheten igång och tanken är att projektet ska permanentas. Nästa år blir det en filminspelning, efter ett manus som OffStockholms regissör och manusförfattare Anne-Li Ramirez skriver.

OffStockholm är en teatergrupp som uteslutande arbetar med nyskriven dramatik som belyser människor i utsatthet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer