Film

Komedi som sol förgät

Let the sunshine in, med Oscarsbelönade Juliette Binochet i huvudrollen, presenteras som en komedi. Men är den verkligen rolig?

Den franska filmen Let the sunshine in marknadsförs som ”en elegant romantisk komedi”. Men efter en höst med #metoo-rörelsen känns den mer som en undervisningsfilm om sexism och manliga härskartekniker, och eventuella fniss fastnar i halsen. Kanske är det otur med tajmingen – eller så är det helt enkelt inte särskilt kul med en parad av självupptagna, pompösa och manipulerande översittare till gifta män som gör vad de kan för att få Isabelle (spelad av Juliette Binochet) i säng.

Isabelle, 50 plus och frånskild, låter sin värld domineras av mer eller mindre odrägliga män i sin längtan efter kärlek och tvåsamhet. Hon spelar huvudrollen, men det är männen som tar plats – och allt syre – i hennes liv, liksom på filmduken. Vad hon ser hos dem är en gåta. Eller så är det själva poängen? En svart komedi, där könsrollerna och människans ömklighet visas upp i en grotesk skrattspegel.

Jag uppfylls av en allt starkare impuls att resa mig upp ur biostolen och skrika till Isabelle: Det är inte för sent – världen är full av smarta goa roliga intressanta härliga människor – släpp taget om de hopplösa prettona och se dig omkring!! Det finns alternativ till den heteronormativa kärnfamiljen.

Det kanske är det som är meningen?

Let the sunshine in prisades vid filmfestivalen i Cannes 2017. För regin står Claire Denis. Filmen distribueras av Folkets bio och har svensk premiär på juldagen.

Mer från Accent