Kulturtipset

”Jag vill belysa lejonens utsatthet”

Knappt 30 år gammal sadlade Nina Siemiatkowski om och blev fotograf. Hon reste till Kenya, där hon genom kameralinsen följde en flock lejon i deras vardag. Resultatet blev bildserien Book of Leon, som nu ställs ut i Stockholm.
IMG_3785
Foto: Maria Zaitzewsky.

Efter att ha beslutat sig för att lämna jobbet som marknadsdirektör på Swedish Match och följa sin dröm om att bli fotograf, reste Nina Siemiatkowski till Kenya för att påbörja sitt fotoprojekt. Idén var att följa en flock lejon på nära håll och skapa en berättelse om deras liv i bild.

Min första dag sa jag till min kollega på plats att jag ville hitta en stor flock lejon. Efter att ha kört en bra bit så hittade vi en flock och dagen därpå ville jag tillbaka till samma flock igen för att fortsätta att fotografera just dem. Detta återupprepade sig och min kollega undrade snart om jag inte ville se några andra vilda djur, säger Nina Siemiatkowski.

Men det ville hon inte. Hon fascinerades av lejonen och likheterna mellan lejon och människa.

– När man tillbringar mycket tid med dem inser man hur olika de är sinsemellan. De har sina personligheter. Några är bekväma, andra nyfikna och sociala. Jag förstod där och då att jag hade funnit mitt fotoprojekt och den historia jag ville berätta,

Sammanlagt tillbringade Nina Siemiatkowski fem månader i Kenya under en treårsperiod. Tiden däremellan ägnades till stor del åt bildbearbetning. När hon reste ner första gången hade hon ingen tydlig idé om vilket fotomanér som skulle bli hennes. Men hon var klar över att hon ville bort från klichéerna och de traditionellt glossiga djurbilderna. De foton som växte fram blev dova, levande och med en underliggande spänning.

”Jag ville berätta en historia om lejonen som inte hade berättats förut.”

Jag ville berätta en historia om lejonen som inte hade berättats förut. En historia över tid, där man kommer dem nära. Resultatet blev en berättelse i bilder om en lejonflock, om individerna och deras dagliga liv. Det har varit en konstnärlig process som har fått växa fram.

För Nina Siemiatkowski har projektet handlat om att följa sin konstnärliga dröm och att göra något meningsfullt, inte bara för sig själv, utan också om att göra skillnad för lejonen och – i ett vidare perspektiv – hela ekosystemet.

”Budskapet att det är för sent är livsfarligt. Det är inte för sent, tvärtom.”

Hon ställer nu ut sin bildserie, Book of LeonGalleri Grundemark Nilsson på Sibyllegatan 26. Hennes foton kan ses mellan den 25 augusti och 6 september.

– Jag vill bidra till att belysa lejonens utsatthet. Vi vet vad som måste göras för att rädda dem undan utrotning, nu handlar det om att säkra resurser för att vända trenden. Redan i dag finns framgångsrika projekt. Budskapet att det är för sent är livsfarligt. Det är inte för sent, tvärtom. Det finns hopp om vi människor lyckas överbrygga DNA och känna empati för en annan art.

Mer från Accent