Kultur

IOGT-NTO:s bio i Östhammar återinvigd

I fredags återinvigdes IOGT-NTO:s biograf Storbrunn i Östhammar efter ett och halvt års renovering.

Det var den 29 maj 2012 som den sista föreställningen visades innan IOGT-NTO Lf 160 Drottning Kristina stängde portarna till biografen Storbrunn för att genomföra en omfattande renovering och digitalisering av bion. Nu, efter ett och ett havt års byggande och snickrande, är den alltså redo att öppnas igen. I fredags invigdes de nyrenoverade lokalerna.

– Det känns bra även om det förstås har varit tålamodsprövande, säger Hans Norberg, logens ordförande. Nu handlar det bara om att knyta ihop alla evenemang och skriva ett program. Vi hoppas kunna dra igång de första visningarna om någon vecka. Östhammarsborna har ett uppdämt behov, de är väldigt sugna på att komma hit, säger han.

Hans Norberg berättar att det visserligen finns två mindre biografer i närliggande byar, men de går inte att jämföra med den storlek och senaste digitala teknik som Storbrunn kan erbjuda. Här finns 160 platser.

Biografen kommer att visa film och satellitsänd opera och teater tre, fyra kvällar i veckan.

Renoveringen av Bio Storbrunn har kostat cirka 18 miljoner kronor. Föreningen fick 5,25 miljoner kronor från Östhammars kommun för försäljningen av friluftsområdet Gammelhus. Kommunen sköt också till 3 miljoner kronor för digitaliseringen av biografen och Boverket gav ytterligare 1,6 miljoner kronor för renoveringsprojektet. Föreningen har också använt eget kapital och tagit banklån för att kunna slutföra projektet.

Mer från Accent