Filmtips

Hjärtskärande om beroende

Ett beroende som drar med sig allt i dess väg. En familj som under åratal kastas mellan sköraste hopp och djupaste förtvivlan. Ikväll har verklighetsbaserade Beautiful boy premiär.

Beautiful boy är en filmatisering av den amerikanska journalisten David Sheffs bok Beautiful boy. A fathers journey through his sons addiction, och hans son Nicolas Sheffs självbiografi Tweak: growing up on methamphetamines. 

Filmens huvudpersoner gestaltas känsligt och trovärdigt av Timothée Chalamet (Nicolas) och Steve Carrell (fadern). Handlingen bärs fram i scener där sonens identitetssökande och upplevelse av att inte vara förstådd yttrar sig allt mer desperat. Den under uppväxten så innerliga och tajta relationen mellan far och son vittrar, och pendlandet mellan familjelivet med fadern, styvmodern och småsyskonen och den biologiska modern i Los Angeles gör inte livet lättare för Nic – eller för dem som vill hjälpa honom. Han har svårt att finna sig tillrätta i livet, experimenterar med alkohol och så småningom med andra droger, och dras in i ett allt tyngre beroende med alla dess konsekvenser. Vardagen blir en allt snabbare snurrande spiral av svek, kriminalitet, avgiftningar, nattliga paniksamtal och hopp som tänds och släcks. 

Fadern David Scheff, spelad av Steve Carell, letar efter sin son. Foto: Scanbox

Nics och familjens kamp är hjärtskärande, utifrån sett en historia som liknar alltför många andras, men för de individer som drabbas en personlig och unik tragedi. Varför just Nicolas Sheff blev svårt beroende och höll på att dö av metamfetamin kan ingen med säkerhet veta (gener, arv, miljö, tillfälligheter?), men är något som Nicolas Sheffs pappa tänkt mycket på. I en intervju i Dagens Nyheter berättar han att arbetet med boken blev en slags terapi.

– Jag har ägnat så mycket tid till att rannsaka mig själv, vår skilsmässa, uppfostran, allt. Vad gjorde jag för fel, hur påverkade det Nic? Men det finns inga svar, däremot tusen tvärsäkra råd: allt från ”sparka ut honom ”till ”släpp honom inte ur sikte”, säger David Sheff till DN.

I samma intervju kommenterar han också dagens situation i USA, och det han kallar ”War on drugs” misslyckande:

– Man ser det som kriminalitet och inte sjukdom. USA har lagt ner en biljon dollar under fyra decennier och vi har fler missbrukare, fler i fängelse och fler överdoser än någonsin.

I dag är Nicolas Sheff 36 år och medicinerar för bipolär sjukdom. Sedan han började sin behandling har han inte haft något återfall. Tillsammans föreläser far och son om missbruk och rehabilitering.

Mer från Accent