Kulturtipset

Hartlebs ”Jordbrosviten” släpps som dvd-box

Den 2 oktober släpps hela" Jordbrosviten" på sex dokumentärfilmer av Rainer Hartleb som dvd-box. Distributör är Folkets Bio.

Det började i ett klassrum i den nya Stockholmsförorten Jordbro 1972. Dokumentärfilmaren Rainer Hartleb ville, genom att följa en skolklass från ettan till nian, skildra det nya Sverige, samhällsförändringarna och människorna och deras drömmar.

Han upptäckte att varje människa har sin livsväg, och att den är spännande i sig. Och att den också återger någonting större.

Jordbro-projektet slutade inte med att barnen gick ut nian. Sex filmer har det blivit i sviten varav den senaste kom 2013, Långt ifrån Jordbro. Den handlar inte bara om de barn han började följa 1972, utan om några av deras barn och deras livsöden. Ett spännande och viktigt dokument om ett samhälle i förändring och om dem som växte upp i det.

Den 2 oktober bjuder Folkets bio in till samtal med Rainer Hartleb på Bio Rio, Hornstulls strand 3 i Stockholm klockan 10. Han samtalar om filmens tillkomst, form och innehåll med brittiske filmforskaren Richard Kihlborn. Samma dag släpps dvd-boxen.

Mer från Accent