Självhjälp

Han tror på individens makt att förändras

Morgan Stockhaus är kock och mångsysslare. Han föreläser om stress och beroende, och släpper nästa vecka boken Återställ ditt liv från beroende och missbruk, en praktisk självhjälpsbok, som också ska bli studiecirkel i samarbete med NBV.

Hur kom du på idén att skriva en bok om beroende?

­– Från början var arbetstiteln Spisnykter, och tanken var att den skulle rikta sig till restaurangbranschen. Det är en bransch med mycket romantik kring alkohol och droger, och många känner ett behov av att ta droger för att hantera stressen i arbetet. Det är vanligt med självmedicinering och man byter receptbelagda läkemedel med varandra. Jag gör ingen skillnad på olika typer av droger, utan det är något som man själv definierar. Det är konsekvenserna av drogen som räknas, inte mängden.

– Sedan är jag också starkt kritisk mot tolvstegmodellen, och att den har fått så stor genomslagskraft i Sverige.

Ja, du riktar en del kritik mot 12-stegsmetoden i boken.

– Jag skulle vilja säga att det blir nytt beroende att gå på såna möten två gånger i veckan, och att man flyttar över sitt beroende till något annat. Man lär sig att inte ta sin frigörelse i egna händer utan  lämnar över det till högre krafter. Jag tror att alla har möjlighet att förändra sig själva.

Du ger ut den här boken på ditt eget förlag Korpulent, är det din första bok?

– Det här är den fjärde boken jag ger ut – och den andra boken som jag skrivit själv. Tidigare har jag gjort en barnbok som heter Kakornas ABC med recept och bilder.

Vad händer nu med det här materialet?

– Nu ska jag bygga en studiecirkel kring den här boken genom NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet). Jag har tidigare även gjort en stresshanteringskurs i samarbete med dem.

Mer från Accent