Drogförebyggare

Gratis musikgala i Tyresö för ANDT-projekt i Afrika

Adam Tensta, Jan Johansen, Linda Bengtzing och Irish Dance Project är några av artisterna i galan för Smart-internationals projekt i Afrika. Söndag 22 april kan du se dem gratis i Tyresö gymnasiums aula.

Med kontraktsmetoden skriver unga under på att de inte ska använda tobak, alkohol eller andra droger. Metoden har använts länge i Sverige, och nu vill Slim Lidén, grundare av Riksförbundet Smart, sprida den till andra delar av världen.

Ett led i finansieringen är en gala som hålls i Tyresö gymnasiums aula nu på söndag, 22 april klockan 16:00.

– Det blir ett proffsigt och blandat program. Jag hoppas att det kommer riktigt mycket folk, så det blir hög stämning, säger Slim Lidén.

Linda Bengtzing. Foto: Pressbild

Galan är gratis, men Slim Lidén hoppas ändå att besökarna ska öppna sina plånböcker – eller kanske swisha – och skänka en slant.

– Vi ska auktionera ut tavlor också, som vi hoppas att många vill bjuda på, säger han.

Programmet innehåller sång, musik, rappare, ståupp-komiker och irländsk dans. Jan Johansen, Linda Bengtzing, Irish Dance Project, Adam Tensta och Anna Christoffersson medverkar liksom komikern Thomas “Oredan” Oredsson.

Konstnärerna Maxi Svensson och Jenny Puronne har skänkt de tavlor som ska auktioneras ut.

Adam Tensta. Foto: Pressbild

Slim Lidén utsågs 2013 till Årets förebyggare av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. En stor del av sitt liv har han ägnat åt kontraktsmetoden. Nu som pensionär vill han fortsätta sprida metoden till resten av världen.

– Jag brinner för det här. Jag är 73 år så jag borde kanske mata duvor i parken, men det här jobbet är så kul och känns så bra, säger han.

Han har varit engagerad i olika frågor sedan gymnasietiden.

– Först var det mot apartheid, sedan kärnvapen och USA:s krig i Vietnam. 1985 tog jag tjänstledigt från mitt lärarjobb för att turnera med en antidrogföreställning, och sedan dess har jag hållit på med det här, säger han.

I början av 1990-talet fick han kontakt med kontraktsmetoden och 1994 startade han Team Smart i Tyresö, en kommun söder om Stockholm. För ett par år sedan gick han i pension och i somras startade han Smart international.

– Vi har en metod som fungerar i norra Europa och det verkar som om den fungerar i andra länder också. I Kenya startade arbetet i somras, i Bangladesh för en månad sedan och Indonesien ligger i startgroparna. Kontrakten har gått ut för underskrift, säger han.

Flera andra länder är på gång: Sri Lanka, Uganda, Nigeria och Pakistan. Nu behövs medel för att hjälpa några av länderna på traven.

– I Kenya visade det sig att de inte har några pengar alls. Det behövs för att trycka kontrakten och information till föräldrar. De behöver också en kamera för att ta foton till medlemskorten och en laminatmaskin för att plasta in dem, säger Slim Lidén.

Mer från Accent