Kultur

Fotoutställning turnerar på Våra Gårdar

Fotografen Hampus Lundgren kommer nu att turnera med sina bilder på Våra Gårdars lokaler. Den lokal som ännu inte har bokat Hampus har möjlighet att göra det.

Under Våra Gårdars film- och kulturdagar i Vimmerby den 17–19 oktober visades fotografen Hampus Lundgrens bilder i en utställning. Nu drar utställningen ut på turné. Trots sin ringa ålder, 25 år, så har Hampus skördat stora fotoframgångar i såväl Sverige som i Norge. Han har bland annat vunnit första pris Årets Bild och Årets Nyhetsbild.

Hur känns det?

– Det känns bra! I nuläget vet jag inte hur turnéplanen ser ut, men jag vet att Våra Gårdar ute i landet kan boka min utställning. Jag tycker det är viktigt att människor utanför storstäderna får ta del av kultur och fotokonst. Mina bilder syntes bland annat under en filmfestival i Vimmerby, anordnad av Våra Gårdar. Film och foto går ju hand i hand.

Hampus Lundgren.
Hampus Lundgren.

Vilka fotojobb brinner du mest för?

– Jag jobbar som frilans och måste ta uppdrag för magasin och tidningar. Men jag tycker också om att driva egna projekt och ta dokumentära bilder. Då försöker jag hitta de små, udda historierna att berätta. De som man kanske bara går förbi. Det kan handla om att följa en person eller ett skeende. Huvudsaken är att det är något som väcker mitt intresse.

Vilka bildreportage har ställts ut?

– Ett reportage är från Gällivare, där jag följde tomte-VM. Tomtar från hela världen flög till Gällivare för att delta och så korades världens bästa tomte. Det var verkligen ett roligt och annorlunda fotoprojekt. Den andra fotoutställningen handlar om jaktkultur i Dalarna.

Mer från Accent