Medberoende

Fotokonst om medberoende

Med kraftfulla bilder gestaltar konstnären Samantha Hemström de tolv stegen för att tillfriskna från beroende och medberoende.

Konstnären Samantha Hemström har gjort utställningen ”Alkoholism i vardagen”. Accent ringde upp henne för att ställa några frågor.

Hur kom utställningen till?

– Jag har länge arbetat med kulturen som drivkraft och har bland annat jobbat mycket med foto. I den här utställningen är det fotografen Eduardo Madriaga som har stått bakom kameran. Objektet på de tolv fotografierna är jag och min tolkning av tolvstegsmetoden. Varje bild representerar ett steg i programmet.

Varför har du valt att gestalta tolvstegsprogrammet?

– Jag har inte själv missbrukat men har levt i destruktiva relationer och har vuxit upp i ett dysfunktionellt hem. Jag är van vid att anpassa mig till andras behov och söker mig ofta till destruktiva personer. För några år sedan levde jag med en alkoholist och blev medberoende. Man dras med i den sjukes värld och hela tillvaron går ut på att dölja, ljuga och hantera problemen. På vägen förlorar man sig själv. Jag kände att jag ville lyfta upp och gestalta de här känslorna och tanken är förstås att väcka reaktioner hos åskådaren. Vi får inte blunda för det här. Tolvstegsprogrammet förknippar man vanligen med missbrukare som vill bli fria från tunga droger eller alkohol, men här använder jag mig av det som en metod att bli fri från medberoende.

Hur mår du i dag?

– I dag lever jag, jag inte bara överlever. Jag har lärt mig att tolka signalerna på medberoende och jobbar mycket med mig själv.

Utställningen ”Alkoholism i vardagen” visas på Galleri Stallet i Edsviks konsthall, Stockholm, den 8-12 oktober.

Foto: Eduardo Madriaga
Foto: Eduardo Madriaga

Mer från Accent