Boktipset

Fängslande rättegångsdrama om skolskjutning

Sprit, sex och droger i den fina Stockholmsförorten Djursholm utgör fonden i Malin Persson Giolitos tredje roman ”Störst av allt”.

I sin tredje roman Störst av allt (W&W), låter författaren Malin Persson Giolito den 18-åriga Maja återberätta om det som föregick skolskjutningen på gymnasieskolan i Djursholm där hon och hennes pojkvän Sebastian sköt ihjäl flera elever och en lärare. Men det är bara hon som överlevde.

Nu sitter hon häktad i väntan på rättegång – och det är den historien som utgör ramberättelsen. Som den rika flicka hon är har hon förstås tillgång till de bästa advokaterna. Rättegången ska utreda skuldfrågan. Det vill säga, i en rättegång handlar det om vem som är skickligast på att presentera sin version – och Maja tror sig har stora chanser att klara sig från det strängaste straffet.

I återblickar berättar hon om tonårslivet i Djursholm med vilda alkoholdränkta lyxfester, resor, droger, sex och maktspel. Maktspel pågår också bakom de vackra husfasaderna. De lyckade och rika familjerna döljer sina hemligheter och är själsligen trasiga.

Malin Persson Giolito är en rasande skicklig författare som också är jurist i botten. De kunskaperna använder hon sig av i den här rättegångsthrillern som står ut med sin spännande intrig och sitt rappa språk som känns tonårigt på ett mycket trovärdigt sätt. Som läsare följer man Maja tätt intill, känner med henne och hör hennes röst. Ingenting är enkelt. Skuldfrågan är öppen. Är hon verkligen ensam skyldig till det som hände?

Mer från Accent