Valborg

Eldstorm över Valborg

Stockholm Straight edge ordnar nykter valborgsfest, och försöker skapa nya traditioner – som motvikt till en annars alkoholcentrerad högtid.

Den nionde upplagan av Firestorm fest äger rum på Södergården i Stockholm tisdagen den 30:e april. Daniel Pilsäter, som är en av arrangörerna, säger att det är ett medvetet beslut att lägga musikfesten just på Valborgsmässoafton.
– Allt började med att det är en stor suparhelg för många unga, och vi ville skapa ett nyktert alternativ till det.

Tanken är att, likt tidigare år, ha en alkoholfri bar med olika läsksorter. Arrangemanget genomför Straight Edge Stockholm tillsammans med UNF, IOGT-NTO och NBV, och enligt Daniel Pilsäter finns det stor efterfrågan inom organisationerna att ordna event just på högtiderna. Även om det kan vara knepigt.
– På midsommar kan det vara svårt att få ihop folk, på julen har många andra grejer. Därför har Valborg blivit vår grej, och vi håller igång traditionen.

Än så länge har Daniel Pilsäter svårt att förutse hur många festdeltagare som dyker upp. Det kommit allt från 350 till 50 personer genom åren, beroende på vilka band som spelar och på vilken veckodag Valborg äger rum.

Årets band kommer från Sverige, Frankrike och Storbritannien och de spelar musik från genrerna screamo, power violence och hardcore.
– Det är hardcore punk och de kommer att piska ut låtarna under kvällen. Vi kommer att hålla ett högt tempo och hetsa mellan banden, säger Daniel Pilsäter.

Han blev själv engagerad i Stockholm Straight edge för drygt nio år sedan, då han spelade i ett av banden som uppträdde på festen.

Vad ser du mest fram emot?
– Helt ärligt – banden. Vi har bokat några av de bästa i Europa inom de subgenrerna just nu. Det kommer att bli svinfett, säger Daniel Pilsäter.

Mer från Accent