SVT-dokumentär

Dokumentär om mamma-grupp väcker starka känslor

Just nu visar SVT dokumentärfilmaren Åsa Blancks serie i tre delar om tre nyblivna mammor med missbruk i bagaget Aldrig backa. Serien ligger även på SVT-play till oktober.
Åsa Blanck. Foto: Monica Sohlman

Vad handlar Aldrig backa om?

– Den handlar om tre unga nyblivna mammor som går i KRIS nystartade mamma-grupp. Tjejerna, Sara, Bella och Javi, har alla missbrukat, men kämpar för att hålla sig drogfria för barnens och sin egen skull. Det är en kamp, men de hittar stöd och styrka i varandra och gruppen.

Hur kom det sig att du ville göra den här dokumentären?

– För två år sedan fick jag av en slump ett tips från en BVC-sköterska som jag kände. Hon berättade om KRIS mamma-grupp och tyckte att jag borde skildra den, eftersom hon tyckte att det var så fantastiskt. Hon beskrev att mammorna levt med mycket elände, men att det var mycket kamp, skratt och glädje också. Efter några veckor tog jag kontakt med gruppen och fick träffa mammorna. Då kände jag att jag måste berätta om detta!

Hur blev du bemött av tjejerna?

– Bra, men de var ganska skeptiska till en början. Jag har aldrig blivit så prövad tidigare när jag har velat göra en film. De tre mammor som valde att medverka visade stor integritet, vilket jag uppskattade. När de väl hade bestämt sig för att tacka ja till medverkan, lät de mig vara med dem nästan överallt under 1,5 år. Många varnade mig och sa att de kommer att hoppa av, att man inte kan lita på missbrukare. Men så blev det verkligen inte. De har varit väldigt involverade.

Hur mår de i dag?

– De mår bra, alla tre! Det har gått lite fram och tillbaka, men nu är de alla på en bra plats i livet.

Vad har du lärt dig av arbetet med dokumentären?

– Jag har fått en mer nyanserad bild av det svenska välfärdssamhället, som ofta sägs vara nedrustat. Men jag har mött så många engagerade, varma människor i denna värld, tjänstemän- och kvinnor som verkligen bryr sig och vill att det ska gå bra för de här mammorna och deras barn. Det gör mig glad. En annan lärdom är att det aldrig är för sent. De här tjejerna har varit med om mycket svårt, men de har också en stor livsnerv och kraft. Och så har mina fördomar om hur en missbrukare är kommit på skam. De här mammorna är alla smarta och roliga. Vem som helst kan drabbas av beroendesjukdom, det är inte alltid så att det beror på en svår uppväxt.

Vilka reaktioner har du och mammorna mött när serien nu visas på SVT?

– Det är oerhört mycket positivt. Det är tungt att vara mamma och ha ett missbruk i bagaget och tjejerna var rädda för att bli dömda. Men de har blivit överrösta av kärlek och pepp. Det känns otroligt fint!

Fotnot: KRIS, Kriminellas revansch i samhället.

Mer från Accent