Astrid Lindgren

Boktips: Alla mina barn

Boken innehåller åtta berättelser hämtade ur Astrids Lindgrens sagoskatt. För varje såld bok går 100 kronor till Världens barn.

Alla mina barn är en ny bok som ges ut i samarbete mellan Astrid Lindgren Aktiebolag, Världens barn och Rabén & Sjögren.

Sammanlagt innehåller boken åtta berättelser med originalillustrationer. Möjligen är urvalet gjort delvis för att få med alla fantastiska illustratörer. Här finns äldre berättelser illustrerade av Ingrid Vang Nyman och Ilon Wikland och lite nyare illustrerade av Björn Berg och Marit Törnqvist.

Det är lite svårt att se en självklar målgrupp för boken. Den äldsta sagan i samlingen är Kajsa Kavat från 1950 och den nyaste I skymningslandet från 1994. Det gör att vissa berättelser har ett gammaldags språk som kan vara svårt för barn att ta till sig, till exempel: ”Är Matilda rent vettlös?” ur Kajsa Kavat. Överläraren som straffar eleverna med rottingen i Madicken kan också kännas lite främmande för dagens barn. Några berättelser är dessutom ganska långa och texttunga med få illustrationer, medan de båda avsnitten ur Pippi Långstrump är i form av tecknad serie.

Kanske är den att betrakta som en bok för alla; barn kan välja en saga som passar dem, medan vuxna kan försjunka nostalgiskt i de äldre berättelserna.

Boken kostar 200 kronor varav 100 kronor går direkt till Världens barn. Du kan beställa boken via Världens barns hemsida eller direkt från Barnens bokklubb.

Mer från Accent