TV-tipset

Anne Lundberg aktuell i SVT-serie om självmord

Anne Lundbergs pappa och farfar tog sina liv. Erfarenheterna har fått henne att vilja förstå varför någon avslutar sitt liv – och hur man kan förhindra det. Nu är hon aktuell med en dokumentärserie om självmord tillsammans med Sofia Helin, ”30 liv i veckan”.

Varför har du valt att göra en serie om självmord?

– Det finns en rädsla för att prata om självmord och här har media bidragit genom att sällan skriva om det. Det beror på att man kan ha varit rätt att det ska ”smitta”. Det är sant att man inte ska gå in på detaljer om tillvägagångssätt, eftersom det kan trigga den som är självmordsbenägen. Men det är en myt att det är bättre att lägga locket på. Det är tvärtom jätteviktigt att våga prata om självmord för att få bort skammen och skulden. Och det går att förebygga. Men då måste vi börja prata om det. Över åttio procent av de som överlevt ett självmordsförsök, dör av andra orsaker än självmord senare i livet. Det visar hur viktigt det är att göra allt för att förhindra självmord.

Har du egna erfarenheter av självmord?

– Ja, det är en av anledningarna till att jag har gjort den här serien. Både min farfar och min pappa tog sina liv och det har förstås präglat mig. Det är jätteviktigt att hemlighetsmakeriet, mytbildningen och tabut kring självmord försvinner.

Vad kan man göra för att förhindra självmord?

– Det finns en myt om att man ska undvika att gå in i ett samtal om självmord med en person som planerar att ta sitt liv. Men det är faktiskt tvärtom. Genom att prata om det så öppnar man upp för den som mår dåligt att dela med sig av sina tankar och få hjälp. Man kan ställa konkreta frågor om hur personen har tänkt och säga att ”du får inte ta ditt liv, du är en viktig, älskad och behövd person. Jag ska hjälpa dig att hitta hjälp”. Sedan finns det även konkreta insatser som exempelvis höga stängsel på Västerbron i Stockholm eller fysiska hinder som gör att man inte kan hoppa ner på tågspåret. Självmord sker ibland på impuls och om man hindras i sin tänkta handling just i det mest kritiska ögonblicket låter man förhoppningsvis bli. Men man kan som medmänniska också ställa frågor om hur personen mår och stanna kvar och lyssna. En till synes liten insats kan göra hela skillnaden.

30 liv i veckan har premiär på SVT den 20 april.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer