boktipset

Alkoholen flödar i det förlovade landet

I Marie Jungstedts senaste bok i deckarserien från Kanarieöarna – Det förlovade landet – flödar alkoholen bland de inflyttade spanien-svenskarna.

När en medelålders kvinna hittas brutalt ihjälslagen efter en blöt kväll på en bar är det startskottet för en rad otäcka händelser på Gran Canaria. Snart drabbas fler svenskar och oron sprider bland turister och fastboende kanariesvenskar. Kan det vara kanariska separatister som ligger bakom morden?

Journalisten Mona och polisen Kristian börjar nysta i fallen tillsammans med den spanska polisen. Den här spännande deckaren handlar förstås inte bara om mordutredningen, utan – som i nästa alla nutida spänningsromaner – också om relationer och svåra livsval. Mona förälskar sig; men hur ska det bli med hennes äktenskap? Och är Kristian verkligen nöjd med sin nya yrkesroll på ön?

Men intressant är hur Mari Jungstedt – som själv vuxit upp med alkoholism i hemmet – väver in alkoholen och dess konsekvenser i sin historia. Den är ständigt närvarande bland de nerflyttade svenskarna, som ofta ökar sin alkoholkonsumtion i ”det förlovade landet”. Under den brännande solen och långt borta från Sveriges karga vardag korkas flaskorna upp. Folk använder barerna i svenskbyarna som ett andra vardagsrum. Och konsekvenserna blir ofta förödande. Fyllebråk, depressioner och ett galopperande beroende. Mari Jungstedt berättar fint om myntets baksida när svenskar flyttar utomlands och har oceaner av tid till sitt förfogande. De har plötsligt tid och råd att dricka varje dag.

En annan iakttagelse Mari Jungstedt gör är hur svenskarna i Spanien ofta håller sig borta från lokalbefolkningen. De lever i en helt egen bubbla, pratar bara svenska, äter enbart svensk mat, och beter sig som om det inte fanns en värld bortom deras horisont. Det är samma svenskar som i sitt eget land förmodligen anklagar invandrare för att inte vilja anpassa sig.

Mer från Accent